Decretul președintelui Poroșenko privind închiderea temporară a graniței cu Rusia a intrat în vigoare

Decretul președintelui Poroșenko privind închiderea temporară a graniței cu Rusia a intrat în vigoare

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ordonat guvernului său să pregătească eventuala închidere temporară a graniței Ucrainei cu Rusia, care se întinde pe o lungime pe 2.300 de km, potrivit unui decret publicat joi. Agenția de presă ucraineană Unian relatase în cursul nopții de miercuri spre joi că decretul prezidențial privind închiderea graniței a intrat în vigoare de la miezul nopții.

Decretul, adoptat după cinci luni de lupte în estul țării între armata regulată și rebelii proruși, autorizează guvernul să închidă frontiera terestră și maritimă pentru vehicule și pietoni.

Această decizie a fost luată 'în legătură cu ingerința continuă a Federației Ruse în afacerile interne ale Ucrainei', precizează textul documentului.

Ucraina, la fel și Occidentul, acuză Rusia de trimiterea de trupe în estul țării în sprijinul rebelilor care au declanșat o insurecție secesionistă în regiunile rusofone după înlăturarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici în luna februarie.

Moscova a anexat Crimeea, o peninsulă în sudul Ucrainei, în baza unui presupus 'referendum' în luna martie, care însă nu a fost recunoscut de către comunitatea internațională.

Decretul președintelui Poroșenko intervine în contextul armistițiului semnat sâmbătă la Minsk între Ucraina, rebeli, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), notează AFP.

Documentul are la bază o decizie a Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare (din 28 august 2014) 'Cu privire la măsuri urgente vizând securitatea țării și creșterea capacității ei de apărare'. Actul are un caracter semiconfidențial, astfel încât doar unele prevederi ale sale au fost postate pe site-ul președinției de la Kiev, după cum a relatat Unian.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani