Desemnarea lui Tibor Navracsics pentru postul de comisar european pentru educație și cultură, respinsă de eurodeputați

Desemnarea lui Tibor Navracsics pentru postul de comisar european pentru educație și cultură, respinsă de eurodeputați

Comisia de Cultură a Parlamentului European a respins luni desemnarea ungurului Tibor Navracsics pentru postul de comisar european pentru educație, cultură, tineret și cetățenie, însă a fost de acord că acesta poate fi membru al Comisiei Europene, dar pe altă poziție, potrivit unor eurodeputați, transmite Reuters.

"Prima înfrângere pentru Juncker", a scris eurodeputatul spaniol Ernest Maragall, din partea Verzilor, pe contul său de Twitter. El a precizat că 14 eurodeputați au votat împotriva lui Navracsics, în timp ce 12 l-au susținut. Respingerea lui Navracsics ar putea modifica echipa propusă de viitorul președinte al CE, Jean-Claude Juncker.

Prestația lui Tibor Navracsics de miercuri de la audierile din Comisia de Cultură a PE a fost considerată neconvingătoare, astfel că el a mai primit vineri șase noi întrebări din partea eurodeputaților din această comisie de specialitate.

Eurodeputații l-au atacat pe Navracsics în legătură cu o serie de legi din Ungaria — cele privind drepturile minorităților, media și sistemul judiciar — care au fost considerate de UE ca fiind contrare tratatelor privind drepturile omului.

În răspunsurile scrise la întrebările primite ulterior, Navracsics a încercat să se distanțeze de guvernul din care a făcut și el parte.

"Poate rămâne membru al Comisiei, dar nu pe această poziție", a declarat o sursă din PE.

Componența și programul noii Comisii trebuie să fie aprobate prin vot de Parlamentul European la 22 octombrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”