Discuții Grecia/Rusia pentru un acord asupra gazoductului Turkish Stream

Discuții Grecia/Rusia pentru un acord asupra gazoductului Turkish Stream

Discuțiile între guvernul grec și gigantul de gaz rus Gazprom, în vederea unui acord asupra extinderii în Grecia a proiectului gazoductului Turkish Stream, sunt într-un "stadiu satisfăcător", a anunțat marți ministrul elen al energiei Panagiotis Lafazanis, informează agențiile DPA și France Presse. Ministrul s-a exprimat după o întâlnire la Atena cu șeful companiei de stat ruse Aleksei Miller care s-a întâlnit de asemenea cu primul ministru al stângii radicale Alexis Tsipras.

"Am avut discuții foarte constructive și substanțiale", a declarat ministrul grec. "Aceste discuții sunt într-un stadiu satisfăcător și sper că vor fi încheiate într-un mod pozitiv, aducând un beneficiu important pentru țara noastră și pentru economia Greciei", a adăugat ministrul.

"Nu am semnat nimic", a adăugat el, răspunzând la întrebări ale jurnaliștilor.

O sursă ministerială greacă a declarat în weekend, citată de mass-media locală, că vizita ar fi ocazia semnării unui acord între Atena și Moscova pentru extinderea în Grecia a proiectului gazoductului Turkish Stream.

Mai mulți analiști s-au arătat sceptici după acest anunț, în timp ce construcția gazoductului până la frontiera turco-greacă nu este încă realizată și Rusia nu a semnat încă un acord definitiv cu Turcia asupra acestui proiect anunțat doar cu câteva luni înainte, amintește AFP.

Acest gazoduct ar trebui să compenseze renunțarea la un alt proiect de gazoduct, South Stream, spre Uniunea Europeană, oprit de Rusia din cauza blocajului Comisiei Europene.

Primul ministru grec Alexis Tsipras și șeful Gazprom au convenit marți să formeze un grup de lucru pentru a promova crearea unui gazoduct ce va transfera gazul rusesc prin Grecia în Europa, a anunțat, pe de altă parte, Athens News Agency (ANA), preluată de agenția DPA.

Potrivit ANA, Tsipras și Aleksei Miller au declarat că ambele părți vor lucra pentru stabilirea unei "foi de parcurs" ce detaliază responsabilitățile fiecărei părți angajate în proiectul acestui gazoduct de miliarde de dolari în lunile următoare.

Surse guvernamentale au declarat că Atena speră că un acord va fi semnat în curând.

Vizita lui Miller intervine după ce Tsipras a purtat discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova exprimând interesul țării sale în a lua parte la proiectul gazoductului Turkish Stream, amintește DPA.

Prin conductă ar urma să fie transportat gaz rusesc prin Turcia și mai departe în Europa până în 2017.

Potrivit ziarului grec Kathimerini, Atena se așteaptă să câștige câteva miliarde de dolari în avans în cadrul afacerii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...