Donald Tusk despre acordul de la Minsk: Speranța este bună, dar nu și suficientă

Donald Tusk despre acordul de la Minsk: Speranța este bună, dar nu și suficientă

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a declarat joi la sosirea la summitul european că acordul de la Minsk cu privire la conflictul din Ucraina aduce 'speranțe', dar a avertizat totodată că 'speranța este bună, chiar necesară, dar nu și suficientă', subliniind necesitatea ca acest acord să fie respectat, transmite agenția EFE.

'Proba reală va fi respectarea încetării focului pe teren. Dacă vă mai amintiți, primul acord de la Minsk nu a fost respectat', a subliniat fostul premier polonez, referindu-se la înțelegerile din luna septembrie. 'Din acest motiv, cred că trebuie să fim prudenți, părere pe care mi-o mențin și în urma scurtei conversații pe care am avut-o cu Angela Merkel', după încheierea negocierilor de la Minsk.

Drept urmare, Tusk a semnalat că reuniunea de joi a liderilor europeni, amânată mai multe ore din cauza prelungirii negocierilor de la Minsk, se desfășoară într-un 'moment foarte critic' și a amintit că la această întâlnire vor fi dezbătute 'marile provocări cărora trebuie să le facă față Europa în acest moment', dintre care 'în mod evident, chestiunea ucraineană se va afla în centrul atenției noastre'.

Insistând pe conflictul din Ucraina, Tusk a subliniat că evoluțiile din această țară 'privesc securitatea Europei', întrucât 'agresiunea Rusiei și luptele din estul Ucrainei sunt o amenințare clară pentru pacea în Europa'.

După aproape 16 ore de negocieri, liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței au ajuns la un acord în 13 puncte care, conform ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, stabilește 'marje de timp clare' pentru punerea în aplicare a angajamentelor asumate la Minsk în luna septembrie. Primii pași stabiliți în înțelegerea de joi sunt un armistițiu ce intră în vigoare pe 15 februarie, crearea unei zone demilitarizate cu o lățime cuprinsă între 50 și 140 de kilometri și retragerea armamentului greu, ulterior urmând să fie demarat dialogul pentru definirea viitorului regim al regiunilor separatiste proruse Donețk și Lugansk. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

2 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene

3 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

4 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

5 „Am elimina toate trupele rusești din Ucraina și toate navele lor din Marea Neagră”. Un general american dezvăluie cum ar răspunde NATO dacă Putin va …