După un an de domnie a lui Felipe al VI-lea, imaginea monarhiei spaniole s-a ameliorat (sondaj)

După un an de domnie a lui Felipe al VI-lea, imaginea monarhiei spaniole s-a ameliorat (sondaj)

Imaginea monarhiei spaniole s-a ameliorat de la încoronarea lui Felipe al VI-lea în iunie 2014, după abdicarea tatălui său, Juan Carlos, a cărui popularitate a fost serios afectată de scandaluri în ultimii ani, relevă un sondaj dat publicității luni de cotidianul de centru-dreapta El Mundo, preluat de AFP.

'În numai un an de domnie a lui Felipe al VI-lea, sprijinul spaniolilor față de modelul de stat instaurat de Constituție (monarhia parlamentară) a atins 61,5%, un procent superior celui de care se bucura Coroana (60%)' când Juan Carlos era încă foarte apreciat, indică sondajul Sigma Dos.

Juan Carlos, în vârstă de 77 de ani, mult timp foarte popular pentru rolul jucat în facilitarea tranziției de la dictatura franchistă (1939-1975) spre democrație, a abdicat la 18 iunie 2014, după ce, în ultimii ani de domnie, imaginea sa a fost pătată de mai multe scandaluri.

Un dosar de corupție în care este implicată fiica sa Cristina a cântărit greu în pierderea sa de popularitate, ajunsă la 41,3% în ianuarie 2014, mult sub cele 76 de procente înregistrate doi ani mai devreme, amintește cotidianul.

Cu toate acestea, odată cu Felipe, spaniolii apreciază mai mult persoana regelui (75%) decât monarhia, subliniază El Mundo. Publicația mai evidențiază că, în mod surprinzător, 53,3% dintre alegătorii noului partid al stângii radicale, Podemos, au o 'părere bună sau foarte bună despre rege'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mafiotul albanez Fabio Dushku, care l-a amenințat pe Tzancă Uraganul, face legea în pușcăria din Grecia

2 „Aproape că mă devora și dorea un act sexual oral fără prezervativ” / Prostituatele românce din Elveția, în prag…

3 Așa o fi? / Scârbos personaj! Jegoase încrengături!

4 VIDEO Șoșoacă, în delir de vară: „Suntem singurul imperiu neînvins, imperiul belasgo-traco-geto-dac!“

5 EBA, în costum de baie de 600 de euro