Elicopter moldovean capturat de talibani: Chișinăul a cerut ajutor SUA și României

Elicopter moldovean capturat de talibani: Chișinăul a cerut ajutor SUA și României

Autoritățile Republicii Moldova au cerut ajutor Statelor Unite ale Americii și României pentru eliberarea membrilor echipajului elicopterului capturat marți seara, cu 21 de persoane la bord, de către talibani în provincia Faryab, în nordul Afganistanului, după cum a declarat premierul interimar moldovean, Gheorghe Brega, citat de AFP.

* Un elicopter al unei companii aeriene din Republica Moldova, capturat de talibani în Afganistan

Un elicopter de tip MI-17, aparținând unei companii private aeriene din Republica Moldova, Valan International Cargo Charter, 'participa la o misiune de menținere a păcii în Afganistan', în virtutea unui contract cu armata afgană, a indicat oficialul moldovean. Conform unui responsabil afgan, aparatul de zbor fusese contractat pentru transportul de personal militar.

Elicopterul a efectuat marți o aterizare de urgență în provincia Faryab, în nordul Afganistanului, 'din cauza unor probleme tehnice', potrivit autorităților locale. Informații anterioare relevau că aparatul a fost fie doborât, fie forțat să aterizeze ca urmare a unei avarii provocate de tiruri de la sol, într-o zonă controlată de talibani.

Rebeli talibani, care controlează o parte din districtul Pashtun Kot, unde s-a produs accidentul, au ucis trei ocupanți ai elicopterului — doi soldați și un cetățean străin (probabil unul dintre membrii echipajului) — capturându-i pe ceilalți 18, dintre care doi erau străini, a indicat miercuri Ministerul afgan al Apărării într-un comunicat.

'La bord se aflau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului, toți de naționalitate moldoveană, plus 18 pasageri afgani, implicați în alegerile de acolo. Elicopterul a fost doborât de talibani într-o regiune unde se află foarte mulți kirghizi-tadjici. Când a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vii. Talibanii au atacat cu arme și au ucis trei persoane', a afirmat premierul moldovean interimar, citat de mass-media de la Chișinău.

'Se presupune că printre persoanele ucise figurează și un cetățean moldovean' a declarat Gheorghe Brega, adăugând că această informație urmează să fie confirmată. El a mai precizat că printre cele 18 persoane luate ostatice se numără doi cetățeni moldoveni.

Unități ale armatei afgane au încercat marți seara să elibereze ostaticii, dar talibanii au opus rezistență.

Potrivit presei de la Chișinău, aeronave ale companiei Valan International Cargo Charter au participat și la alte misiuni internaționale. Numele acestei companii figurează în scandalul legat de activitatea traficantului rus de arme Viktor Bout, supranumit 'negustorul morții', care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în noiembrie 2011 de către o instanță din New York. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria