Erdogan: Reacțiile celor care solicită anularea unor proiecte cu Rusia sunt pur 'emoționale'

Erdogan: Reacțiile celor care solicită anularea unor proiecte cu Rusia sunt pur 'emoționale'

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat joi că reacțiile celor care, după doborârea unui avion militar rus de către forțele turce, solicită anularea unor proiecte comune ale Turciei și Rusiei sunt 'emoționale și nepotrivite pentru politicieni', transmite Reuters.

Aviația turcă a doborât marți dimineață un bombardier rus Su-24 care participa la operațiunile aeriene lansate de Rusia în sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia, în nord-vestul extrem al Siriei, în apropiere de frontiera cu Turcia.

Șeful statului turc a afirmat că avionul rus a fost doborât într-o 'reacție automată' care a respectat instrucțiunile în vigoare date militarilor turci.

'Regulile de angajare militară din Turcia sunt o chestiune separată de dezacordurile noastre cu Rusia privind criza din Siria', a precizat Erdogan, potrivit căruia Ankara va continua să-i sprijine pe rebelii moderați din Siria și pe turkmenii sirieni care luptă contra forțelor fidele lui Bashar al-Assad.

Potrivit AFP, Recep Tayyip Erdogan a ținut să sublinieze că angajamentul țării sale contra grupării Statul Islamic este 'incontestabil'.

'Cei care ne acuză că achiziționăm petrol de la Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) au obligația de a aduce dovezi în sprijinul acuzațiilor lor', a accentuat șeful statului turc, referindu-se implicit la acuzația Moscovei conform căreia Turcia colaborează cu gruparea jihadistă.

Autoritățile de la Ankara susțin că avionul rus a intrat în spațiul aerian al Turciei și că au fost emise 10 avertismente în decurs de cinci minute, în timp ce Moscova dezminte categoric această variantă.

Doborârea avionului rus a avut loc în contextul în care Moscova și statele occidentale și-au apropiat pozițiile cu privire la conflictul sirian pentru a-și consolida lupta împotriva grupării Statul Islamic, care controlează suprafețe întinse în Irak și Siria.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Ionuț Mareș)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro