Erdogan: Turcia "nu va permite niciodată" crearea unui stat kurd în Siria

Erdogan: Turcia "nu va permite niciodată" crearea unui stat kurd în Siria

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat nemulțumirea față de avansarea forțelor kurde în nordul Siriei, afirmând că Turcia nu va permite niciodată crearea unui stat kurd în Siria, chiar în apropiere de graniță turcă, informează sâmbătă AFP.

"Fac un apel la comunitatea internațională. Indiferent care ar fi prețul de plătit, nu vom permite niciodată crearea unui nou stat la frontiera noastră sudică, în nordul Siriei", a declarat președintele islamo-conservator vineri seara, în timpul cinei de la sfârșitul zilei din postul Ramadanului.

Citat de mass-media turce, Recep Tayyip Erdogan a acuzat forțele kurde, care au avansat în fața jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI) în mai multe zone apropiate de frontiera turco-siriană, că "modifică structura demografică" a acestor zone, președintele Turciei referindu-se la populațiile arabe și turcofone din aceste regiuni.

În același timp, Erdogan a dezmințit orice susținere acordată de Ankara jihadiștilor. "Este o mare calomnie să acuzi Turcia că are legături cu vreo organizație teroristă" în Siria, a spus liderul turc.

Forțele kurde din Siria (YPG) întrețin strânse relații cu Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK), care a lansat în 1984 o insurecție armată în Turcia și este considerat de autoritățile de la Ankara "grup terorist".

Eventuala creare a unei zone autonome sub controlul PKK în nordul Siriei constituie o sursă de îngrijorare pentru Ankara, în primul rând pentru că acest lucru i-ar putea inspira pe kurzii din Turcia, apoi pentru că acest teritoriu se va juxtapune regiunii autonome a Kurdistanului de Nord din Irak. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…