Estonia va ridica un gard cu sârmă ghimpată la frontiera cu Rusia

Estonia va ridica un gard cu sârmă ghimpată la frontiera cu Rusia

Estonia va instala un gard de-a lungul graniței sale cu Rusia pentru a consolida protecția acestei frontiere externe a Spațiului Schengen, în care este membră, a anunțat joi Ministerul de Interne estonian.

Gardul cu sârmă ghimpată, înalt de 2,5 metri, va fi instalat pe circa 110 kilometri de frontieră ruso-estoniană, cu excepția zonelor de mlaștină. Construcția sa va demara în 2018, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministerului, Toomas Viks.

Estonia discută despre construcția acestui gard încă de anul trecut, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în aprilie 2014 și amplificarea tensiunilor în regiune, în contextul luptelor din estul Ucrainei între separatiștii proruși și trupele Kievului, a adăugat sursa citată.

Gardul "va constitui unul din elementele unui dispozitiv tehnic de supraveghere, asigurând 24 de ore din 24 protecția frontierei Estoniei și a spațiului Schengen" începând din 2019, a spus purtătorul de cuvânt.

"Informațiile colectate prin instalațiile tehnice vor putea fi folosite așa cu este prevăzut în caz de criminalitate transfrontalieră, cum sunt trecerea ilegală a graniței, contrabanda și traficul de ființe umane", a adăugat el.

Cele trei țări baltice, aflate sub ocupație sovietică până în 1991, sunt îngrijorate de ambițiile Moscovei în regiunea baltică. Estonia și Letonia se tem în special de o destabilizare legată de importanta lor minoritate rusofonă, care constituie un sfert și, respectiv, o treime din populație. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

3 Mari porcării se mai întâmplă în țara asta! Securiștii sunt încă la butoane

4 Așa o fi?

5 Mai există DNA?