Estonia votează duminică, îngrijorată pentru securitatea ei în fața Moscovei

Estonia votează duminică, îngrijorată pentru securitatea ei în fața Moscovei

Estonii își aleg parlamentul duminică într-un vot marcat de îngrijorări pentru securitatea țării în fața Moscovei și de un scor bun așteptat de la partidul prorus Centru, dar care ar fi în imposibilitatea de a forma un guvern, relatează AFP.

Anexarea Crimeii și acțiunile ruse în Ucraina sunt urmărite atent în această fostă republică sovietică de 1,3 milioane de locuitori, dintre care un sfert vorbitori de limbă rusă, care a divorțat de URSS în 1991.

Exercițiile militare ruse la frontiera estonă cu câteva zile înaintea scrutinului au întărit temerile celor care afirmă că Kremlinul intenționează să destabilizeze foști membri ai Uniunii Sovietice.

Sondajul TNS Emori publicat sâmbătă acordă aproximativ 22% din intențiile de vot Centrului, urmând imediat după partidul Reformă (26%) și social-democrați (19%), cele două formațiuni în prezent la putere.

Scorul bun posibil al Centrului se explică prin sprijinul oferit acestui partid de minoritatea rusofonă în această țară relativ prosperă, membru al NATO, UE și zonei euro.

Sondajele anterioare plasau Centrul în fruntea cursei electorale, dar potrivit analiștilor, acest partid nu are aliați pentru a forma o majoritate în parlament (101 locuri) și tocmai coaliția actuală ar trebui să rămână la putere, susținută de asemenea de conservatorii IRL creditați cu 16% din intențiile de vot.

Cota de popularitate a liderului Centrului, Edgar Savisaar, a scăzut anul trecut după vizita sa controversată la Moscova unde a spus că aprobă anexarea Crimeii de către Rusia. Primul șef de guvern de după căderea URSS, Savisaar este din 2007 primarul Tallinnului.

Secțiile de votare vor fi deschise de la 7.00 la 18.00 GMT. O treime din alegători, aproape 177.000 de persoane, au votat deja pe internet. Rezultatele complete ale alegerilor sunt așteptate în jurul orei 21.00 GMT. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Încep să apară dezvăluirile „hard” despre „fratele” Tate în presa tabloidă britanică

2 Pesedistul Bădălău despre șefa CNI: Fă, mânca-mi-ai …(cuvânt obscen)…dacă nu te calc în picioare, dacă nu îmi dai sala de sport.”

3 Cea mai tare imagine cu noul președinte al Cehiei!

4 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf

5 Foarte interesant!