Europa trebuie să facă totul pentru a-l opri pe Putin (ex-secretarul general NATO)

Europa trebuie să fie pregătită pentru orice 'scenariu irațional' din partea președintelui rus Vladimir Putin, a declarat fostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfășurat luni la Haga, relatează agenția de presă ucraineană Unian.

'Pornim de la faptul că Putin este o ființă rațională 100%. Sperăm că așa și este', a spus el. 'Dar dacă el este rațional numai în proporție de 95%? Ar trebui să fim pregătiți pentru aceste 5 procente de iraționalitate, care ar putea duce la o decizie irațională', a adăugat Jaap de Hoop Scheffer.

Nimeni nu poate garanta că Putin este o persoană absolut rațională, de aceea Europa trebuie să pregătită pentru orice fel de 'scenariu irațional' din partea Kremlinului, a insistat el.

În același timp, amestecul Rusiei este principalul motiv pentru care continuă conflictul militar și criza umanitară în sud-estul Ucrainei, menționează o rezoluție adoptată luni în finalul reuniunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO în sprijinul suveranității și democrației în Ucraina.

Parlamentarii Alianței atrag atenția în document asupra 'amestecului direct sau disimulat, inclusiv infiltrări de militari ruși fără însemne pe teritoriul Ucrainei'.

Rezoluția face apel la Rusia să pună capăt încercărilor de destabilizare a Ucrainei, să ceară public separatiștilor din estul Ucrainei să depună armele pentru a angaja negocieri cu autoritățile ucrainene în vederea reglementării crizei, să treacă Crimeea sub jurisdicția Ucrainei și să înceteze campania de propagandă, care alimentează atitudinile antioccidentale și șovine în rândul rușilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar