Europa trebuie să facă totul pentru a-l opri pe Putin (ex-secretarul general NATO)

Europa trebuie să facă totul pentru a-l opri pe Putin (ex-secretarul general NATO)

Europa trebuie să fie pregătită pentru orice 'scenariu irațional' din partea președintelui rus Vladimir Putin, a declarat fostul secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfășurat luni la Haga, relatează agenția de presă ucraineană Unian.

'Pornim de la faptul că Putin este o ființă rațională 100%. Sperăm că așa și este', a spus el. 'Dar dacă el este rațional numai în proporție de 95%? Ar trebui să fim pregătiți pentru aceste 5 procente de iraționalitate, care ar putea duce la o decizie irațională', a adăugat Jaap de Hoop Scheffer.

Nimeni nu poate garanta că Putin este o persoană absolut rațională, de aceea Europa trebuie să pregătită pentru orice fel de 'scenariu irațional' din partea Kremlinului, a insistat el.

În același timp, amestecul Rusiei este principalul motiv pentru care continuă conflictul militar și criza umanitară în sud-estul Ucrainei, menționează o rezoluție adoptată luni în finalul reuniunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO în sprijinul suveranității și democrației în Ucraina.

Parlamentarii Alianței atrag atenția în document asupra 'amestecului direct sau disimulat, inclusiv infiltrări de militari ruși fără însemne pe teritoriul Ucrainei'.

Rezoluția face apel la Rusia să pună capăt încercărilor de destabilizare a Ucrainei, să ceară public separatiștilor din estul Ucrainei să depună armele pentru a angaja negocieri cu autoritățile ucrainene în vederea reglementării crizei, să treacă Crimeea sub jurisdicția Ucrainei și să înceteze campania de propagandă, care alimentează atitudinile antioccidentale și șovine în rândul rușilor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…