Explozii la Tianjin: Internauții, sceptici și indignați din cauza lipsei de informații

Penuria de informații cu privire la exploziile care au avut loc la Tianjin și eventuala scurgere de substanțe toxice a provocat, vineri, scepticismul și furia internauților chinezi, ale căror reacții numeroase au fost rapid suprimate de cenzori, informează AFP. Deflagrațiile survenite miercuri seara într-o zonă portuară din Tianjin (estul Chinei) au suscitat un interes susținut pe web, unde fotografii spectaculoase ce prezentau ziduri din flăcări, șiruri de mașini calcinate și containere distruse erau intens distribuite.

Însă reacțiile de indignare dominau vineri rețelele de socializare chineze, după conferința de presă susținută de responsabili municipali.

Aceștia din urmă au dat asigurări că nu aveau informații cu privire la substanțele periculoase ce erau păstrate în depozitul incriminat, unde erau stocate, potrivit Beijing News, sute de tone de produse chimice foarte toxice.

Articolul apărut în cotidianul chinez nu mai era disponibil vineri pe internet, fapt ce a amplificat suspiciunile.

'La ce bun să organizați o conferință de presă dacă nici măcar nu știți că stocurile de substanțe periculoase trebuie să fie depozitate departe de locuințele oamenilor', își exprima indignarea un internaut. 'Ați pierdut orice credibilitate', a declarat un alt utilizator pe Weibo, principala platformă de microbloguri din China.

Un alt mesaj denunța cenzura generalizată: 'De ce difuzarea în direct a conferinței de presă a fost întreruptă brusc atunci când un jurnalist a întrebat de ce 700 de tone de produse puternic toxice și inflamabile erau stocate în centrul orașului?'.

'De fiecare dată când o catastrofă are loc în China, mass-media de stat difuzează informații despre eroismul salvatorilor, iar emoția face să fie uitate întrebările privind cauzele dezastrului', ironizează același microblog.

Soarta pompierilor decedați, cei mai mulți foarte tineri, este de asemenea foarte comentată.

Zeci de pompieri, alertați la izbucnirea incendiului, se aflau la fața locului înainte de începutul deflagrațiilor. Cel puțin 12 dintre ei au murit. 'De ce ați trimis pompieri tineri și fără experiență?', își exprima dezolarea un internaut.

În fața unui aflux de reacții negative, tăișul cenzurii s-a activat la capacitate maximă, potrivit Weiboscope, program al unor cercetători de la Universitatea din Hong Kong ce ține o evidență a mesajelor de pe rețelele de socializare ce au fost suprimate în China continentală.

'Să sperăm că guvernul va spune adevărul' sau 'Ai impresia că te sufoci doar uitându-te la imaginile video (cu explozii)' — acestea sunt doar două dintre postările cenzurate joi sau vineri de autorități. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …

2 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

3 Situația în exit-poll-uri la ora 16.30: PNL va înregistra un scor național fără precedent! Nicușor Dan-41%, Fi…

4 LIVE Alegeri Primăria București / Prezența la vot în București, cu 4 puncte mai mare decât în 2016 la ora 19

5 VIDEO Scandal cu pesediști agresivi! Priviți, haidamacii care-au însoțit-o pe Firea la vot i-au îmbrâncit pe c…