Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Finanțarea campaniilor electorale din SUA, din nou sub tirul criticilor

Mai mulți candidați republicani, între care Jeb Bush, Marco Rubio și Ted Cruz își petrec acest sfârșit de săptămână în California la invitația lui Charles și David Koch, doi frați miliardari care finanțează cauzele conservatoare, relatează RFI.

Datorită unei decizii a Curții Supreme din 2010, ei fac parte din cele 400 de familii și societăți care, potrivit New York Times, au contribuit în acest an la comitetele de acțiune politică a candidaților, așa-numitele Super-PAC-uri (Super Political Action Committees), concepute pentru a putea strânge donații pentru candidați, nefiind fixată vreo limită sumelor vărsate. Republicanii au primit prin acest canal 272,5 milioane de dolari, iar democrații, mai puțin cu 16 milioane. Un număr crescând de americani consideră că această finanțare pune în pericol democrația americană.

Învingătorul în această cursă a dolarilor este Jeb Bush. Înainte chiar să-și anunțe candidatura, SuperPAC-ul său colectase deja 100 milioane de dolari. Ceea ce constituie un record. Peste 50 de indivizi și societăți au vărsat mai mult de 1 milion de dolari fiecare și chiar dacă aceste sume nu ajung la candidați, ele finanțează indirect cheltuielile lor de campanie, plătind în special publicitatea politică.

Fostul președinte Jimmy Carter a denunțat această practică într-un talk show la radio: "Aceasta încalcă esența sistemului nostru politic care a făcut din America o țară mare. Ea nu mai este acum decât o oligarhie, mite politice nelimitate fiind mijlocul de a obține nominalizarea pentru președinție sau pentru a fi ales președinte".

Potrivit New York Times, mai puțin de 400 de familii au vărsat sau colectat jumătate din donații pentru SuperPAC-uri.

Hillary Clinton își are și ea binefăcătorii ei, între care George Soros și Steven Spielberg. Singurul care refuză banii de la SuperPAC este cel care în sondaje conduce la republicani: Donald Trump, care declară o avere de 10 miliarde de dolari, din care intenționează să utilizeze o parte pentru a-și finanța campania. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 HOPA! Ce bănuieli are Denise Rifai? „Haideți la baie, domnule Dragnea! Să vedem ce-mi arătați! O luăm și pe Ir…

2 ALERTĂ Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte după gestul de jigodism al lui Dragnea: Mizeria asta umană vreți …

3 VIDEO Adevăratul sondaj despre Dragnea! Filmarea cu Infractorul și reporterul ProTV de la „România te iubesc” …

4 Câteva observații-CHEIE despre ce întâmplă acum în România! Propaganda PSD, manipulări din ce în ce mai dement…

5 Găuretul PSD lovește iar! Ne mirăm că nu avem autostrăzi dacă decizia o iau asemenea personaje? Asta este cons…

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi dovezi că pisicile conduc de fapt lumea