Finlanda: 30 de arestări la un marș neonazist în centrul țării

Finlanda: 30 de arestări la un marș neonazist în centrul țării

Poliția finlandeză a operat sâmbătă în jur de 30 de arestări în urma ciocnirilor izbucnite la o defilare a neonaziștilor la Jyväskylä, în centrul țării, relatează AFP. Marșul Mișcării de Rezistență Finlandeze (SVL), de orientare național-socialistă, a adunat circa 40 de persoane și s-a desfășurat în calm, până când unii participanți au început să agreseze trecători și s-au opus forțelor de ordine, a precizat poliția, într-un comunicat. Nu s-au înregistrat răniți.

Incidentele au survenit la patru zile după ce peste 10.000 de persoane au manifestat în capitala Helsinki în favoarea multiculturalismului, ca reacție la declarațiile polemice ale unui deputat al dreptei populiste, din coaliția aflată la putere.

Parlamentarul Olli Immonen, membru al partidului Adevărații Finlandezi, a doua formațiune de pe scena politică, a scris pe pagina sa de Facebook că 'visează la o națiune puternică și curajoasă care să învingă coșmarul numit multiculturalism'. Declarațiile deputatului au provocat un val de dezaprobare în întreaga țară, inclusiv din partea unor responsabili politici, printre care președintele țării, Sauli Niinis.

Mai ales din cauza barierei de limbă, imigrația este relativ slabă în Finlanda. Potrivit statisticilor oficiale, puțin peste 300.000 de persoane au ''origini străine'', respectiv 5,5 % din populație. Mai mult de jumătate dintre ele sunt europeni, în principal de origine rusă și estonă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa