Finlanda, somată de Parlament să negocieze un "Grexit" (presa)

Finlanda, somată de Parlament să negocieze un "Grexit" (presa)

Ministrul finlandez de finanțe, Alexander Stubb, a fost somat sâmbătă de parlamentul țării sale să negocieze o ieșire a Greciei din zona euro, a informat sâmbătă postul național de televiziune Yle, potrivit AFP. Deputați și reprezentanți ai Ministerului de Finanțe de la Helsinki s-au reunit în cursul după-amiezii în capitala țării pentru a defini mandatul guvernului în negocierile care au loc la Bruxelles.

Conform unor surse apropiate acestor negocieri, citate de Yle, partidul eurosceptic Adevărații Finlandezi a cerut ca Finlanda să se opună unui nou plan al zonei euro de ajutorare a Greciei și ca Helsinki să sprijine ideea unui "Grexit".

Acest partid, clasat pe locul al doilea la legislativele din aprilie, ar fi amenințat că va se va retrage din noua coaliție guvernamentală din Finlanda, a făcut cunoscut Yle.

Președintele partidului, Timo Soini, ministru de externe, a repetat constant în ultimele luni că Grecia își va rezolva problemele economice renunțând la euro și devalorizându-și propria monedă.

După-amiază, Alexander Stubb a scris de la Bruxelles pe contul său de Twitter că nu poate dezvălui mandatul încredințat de Marea comisie a parlamentului finlandez, organismul responsabil de aceste chestiuni, atât timp cât au loc negocieri în cadrul Eurogrupului.

La rândul său, parlamentul finalndez a refuzat orice comentariu pe această temă.

"Natura mandatului nu este publică, iar delegația Finlandei nu va discuta despre acesta în public", a confirmat purtătoarea de cuvânt a acestei delegații, Kaisa Amaral.

De asemenea, Germania ia în calcul o ieșire temporară a Greciei din zona euro pe o durată de cinci ani, dacă Atena nu-și va ameliora propunerile de reforme, a informat o sursă europeană de la Bruxelles. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /