Fostul cancelar Schröder, criticat în Germania pentru că şi-a serbat ziua împreună cu Putin

Fostul cancelar german Gerhard Schröder şi-a serbat luni împlinirea celor 70 de ani în compania lui Vladimir Putin, o iniţiativă criticată puternic în Germania, în plină criză ucraineană.

Gerhard Schröder (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Fotografii cu Schröder, zâmbind larg şi îmbrăţişându-se călduros cu preşedintele rus după ce coboară din maşină, în faţa Palatului Iusupov de la Sankt Petersburg, au făcut înconjurul presei germane şi au determinat Guvernul federal să se distanţeze.

Schröder nu reprezintă Guvernul german şi "este clar că nu mai este activ politic de o anumită perioadă de timp", a declarat pentru AFP un oficial guvernamental.

Un prieten mai vechi al lui Putin, Schröder este preşedintele Consiliului de Supraveghere a North Stream, gazoductul care asigură legătura între Rusia şi Europa via Marea Baltică.

Verzii germani, foştii parteneri de coaliţie ai fostului cancelar, şi-au exprimat furia marţi. Criticând "un episod trist în istoria oportunismului politic", ei s-au declarat "stânjeniţi" de această "identificare fără nuanţe a lui Schröder cu despotul Putin", a declarat pentru cotidianul Handelsblatt Volker Beck, un purtător de cuvânt al grupului parlamentar al formaţiunii.

"Sper ca această întâlnire Putin-Schröder să servească, înainte de toate, la eliberarea membrilor misiunii OSCE în Ucraina de est", a adăugat el, în contextul în care şapte observatori ai organizaţiei, inclusiv patru germani, sunt reţinuţi în continuare de către separatişti proruşi.

Presa şi-a exprimat, de asemenea, indignarea. El "ridiculizează politica externă germană", sublinia influentul săptămânal Der Spiegel în ediţia online. "Este o eroare dacă fostul cancelar crede că poate să continue ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Guvernul federal (din care face parte partidul său) încearcă cu disperare să-l împiedice pe preietenul său Putin să pună în practică o politică hegemonică în Europa de Est. Într-un asemenea context, un fost şef de Guvern german ar trebui să păstreze distanţa, în public", scrie revista.

Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) şi-a exprimat, de asemenea indignarea, apreciind că "imaginile cu un Schröder zâmbind larg şi faţă de care prietenul său, Putin, îşi afişează afecţiunea, în faţa unui fost palat al ţarilor, au ceva macabru, în timp ce militari din Bundeswehr sunt reţinuţi ostatici de către admiratorii fanatici ai lui Putin".

Întâlnirea, la care presa nu a fost invitată, a început luni, către ora locală 23.00 (22.00, ora României), la Palatul Iusupov, în centrul fostei capitale imperiale ruse.

Schröder a fost cancelarul social-democrat al Germaniei în perioada 1998-2005. În prezent, el conduce comitetul acţionarilor North Stream AG, societatea care deţine controlul asupra gazoductului cu acelaşi nume. El a fost numit în această funcţie de către gigantul rusesc Gazprom, care deţine un pachet majoritar în proiect, demarat în 2005 şi care a început să transporte gaze în 2011. Schröder, cunoscut ca un prieten vechi al lui Putin, s-a declarat, în mod public, împotriva impunerii de sancţiuni Rusiei, în criza din Ucraina.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

4 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

5 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere