Fostul eurodeputat Ernst Strasser, acuzat de corupţie în cazul de lobby în care a fost implicat şi Adrian Severin, a fost condamnat şi după apel

Fostul eurodeputat Ernst Strasser, acuzat de corupţie în cazul de lobby în care a fost implicat şi Adrian Severin, a fost condamnat şi după apel

Fostul ministru austriac de Interne, Ernst Strasser, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, după ce a fost filmat de o echipă de jurnalişti în 2011, în timp ce promitea amendamente la legi europene în calitatea sa de eurodeputat, într-un caz în care a fost implicat şi Adrian Severin.

Ernst Strasser (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit deciziei definitive a Curţii Supreme din Austria, Strasser, un conservator în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru că a acceptat să prezinte, în schimbul unei remuneraţii, amendamente la legi europene în 2010 şi 2011, relatează AFP.

Politicianul austriac, constrâns să părăsească Parlamentul European în martie 2011, a atacat în apel decizia Tribunalului din Viena, din martie, prin care era condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Curtea Supremă a respins luni acest apel, reducând totuşi pedeapsa cu şase luni. Fostul ministru din perioada 2002-2004 va putea cere să poarte o brăţară electronică după şase luni de închisoare, o dispoziţie care fusese exclusă de prima instanţă.

Într-un prim proces, Strasser a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, dar Curtea Supremă a casat verdictul pentru viciu de formă.

Ernst Strasser a fost constrâns să demisioneze în martie 2011 din postul de eurodeputat, după ce a fost filmat de jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times, care pretindeau că sunt lobby-işti.

Filmat cu camera ascunsă, în 2010 şi 2011, el a acceptat să prezinte amendamente favorabile unui grup de lobby, în schimbul unor remuneraţii de până la 100.000 de euro pe an. Înregistrările video au fost difuzate pe YouTube.

El şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia, afirmând în primul proces că îi suspecta pe lobby-işti că sunt agenţi secreţi şi că a intrat în jocul lor pentru a-i deconspira.

Jurnaliştii britanici au realizat filmări similare cu alţi trei eurodeputaţi, care s-au arătat de asemenea dispuşi să participe la acte de corupţie. Aceştia sunt românul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi spaniolul Pablo Zalba.

La începutul lui februarie, slovenul Thaler a recunoscut că a acceptat să influenţeze legile europene în schimbul unei remuneraţii şi a fost condamnat de un tribunal la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 32.250 de euro.

În septembrie 2013, Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi acceptat să primească 100.000 de euro pentru a depune amendamente în comisiile de specialitate ale PE, în sprijinul intereselor unor presupuse firme.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …