Franța denunță un spionaj 'inacceptabil' între aliați după dezvăluirile WikiLeaks

Franța denunță un spionaj 'inacceptabil' între aliați după dezvăluirile WikiLeaks

Franța a denunțat miercuri un spionaj 'inacceptabil' între aliați, după publicarea de către WikiLeaks a unor informații conform cărora SUA i-au spionat pe ultimii trei președinți francezi, François Hollande, Nicolas Sarkozy și Jacques Chirac, transmite AFP.

'Este inacceptabil între aliați', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Stéphane Le Foll, într-o primă reacție oficială de la Paris.

'Ceea ce s-a întâmplat nu este acceptabil, însă aceasta nu înseamnă că vom intra într-o criză', a adăugat el la postul de știri I-Télé, cu puțin timp înaintea reuniunii de urgență convocate de François Hollande la Palatul Elysée.

Conform purtătorului de cuvânt, la finalul acestui Consiliu de apărare vor fi 'cu siguranță cerute precizări' Statelor Unite ale Americii.

Reuniunea de la Elysée, care vizează formularea unui răspuns al Parisului către Washington, urma să înceapă la ora 07.00 GMT, în prezența președintelui Hollande, a premierului Manuel Valls, a șefului diplomației Laurent Fabius, a miniștrilor apărării și internelor, Jean-Yves Le Drian și Bernard Cazeneuve. La consiliu mai participă șefii structurilor militare și de informații ale Franței.

Potrivit documentelor WikiLeaks, dezvăluite marți de cotidianul Liberation și de site-ul Mediapart, SUA au interceptat, cel puțin în intervalul 2006-2012, comunicațiile ultimilor trei președinți francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy și François Hollande.

Dezvăluirile au suscitat miercuri în Franța condamnări unanime din partea clasei politice, atât a stângii aflate la putere, cât și a opoziției de dreapta. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

2 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

3 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

4 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN

5 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe