Franța: Dreapta, peste Frontul Național la departamentale; o nouă înfrângere pentru socialiști

Franța: Dreapta, peste Frontul Național la departamentale; o nouă înfrângere pentru socialiști

Opoziția de dreapta condusă de fostul președinte Nicolas Sarkozy a ieșit învingătoare în primul tur al alegerilor departamentale desfășurate duminică în Franța, reușind să depășească extrema dreaptă în intenția acesteia de a deveni prima forță politică din țară, cu doi ani înainte de viitoarele prezidențiale, comentează AFP.

Stânga la putere a rezistat mai bine decât era așteptat, însă Partidul Socialist (PS) al președintelui François Hollande, care a depășit totuși pragul de 20%, suferă a patra înfrângere, după alegerile municipale, europene și senatoriale din 2014.

Frontul Național (FN, extremă dreapta), creditat înainte de scrutin cu cel puțin 30% din intențiile de vot de institutele de sondare a opinie publice, a obținut în cele din urmă numai 25,35% din voturi, potrivit ultimelor numărători ale Ministerului de Interne.

El s-a clasat pe primul loc în 43 de departamente, din totalul de 98 vizate în alegeri, conform aceleiași surse.

Scrutinul este considerat penultimul tur de încălzire înainte de regionalele de la sfârșitul lui 2015 și prezidențialele din 2017.

Potrivit unei centralizări comunicate de Ministerul de Interne la ora 02.00 GMT, 220 de candidați de dreapta, 56 de stânga, opt ai FN și șase diverși au fost aleși din primul tur.

Partidul UMP, condus de Nicolas Sarkozy, și aliații săi de centru din UDI s-au situat în frunte, cu 32,5% din voturi, potrivit estimărilor institutelor de sondare a opiniei publice.

Socialiștii și partenerii lor de stânga ating 36,2% față de 36,5% pentru blocul de dreapta, însă această luptă strânsă este în realitate pur teoretică și nu va putea împiedica înfrângerea electorală a stângii, măcinată de diviziuni interne, consideră politologii.

Scrutinul de duminică a fost marcat de o rată ridicată absenteismului, estimat la circa 50%, însă participarea a fost superioară celei de la europenele din mai 2014 și de la precedentul scrutin local comparabil din 2011.

Mobilizarea mai puternică a electoratului a fost în defavoarea Frontului Național care a eșuat în ambiția sa de a se clasa în frunte pentru a doua oară în mai puțin de un an după europene.

FN a ocupat luni întregi primul loc în sondajele pentru aceste alegeri departamentale, însă avansul față de UMP s-a pierdut în ultimele zile.

La conducerea a circa 60 de departamente din totalul de 101, stânga divizată (socialiști, ecologiști, comuniști) este amenințată să piardă aproape 30.

UMP ar putea profita în turul secund de susținerea stângii pentru a contra extrema dreaptă și, astfel, împreună cu aliații de centru să devină marii învingători ai alegerilor departamentale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Așa o fi? Atât de grav?

4 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

5 ULTIMA ORĂ Dezvăluire de mare amploare în presa germană despre operațiunea secretă de 11,5 milioane de euro a …