Franța: DSK, considerat un candidat mai bun la președinție decât Hollande (sondaj)

Franța: DSK, considerat un candidat mai bun la președinție decât Hollande (sondaj)

Fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, este considerat de francezi un candidat mai bun pentru alegerile prezidențiale din 2017 decât actualul președinte Francois Hollande, conform unui sondaj al institutului Viavoice dat publicității joi de cotidianul de stânga Libération. În această anchetă sociologică, DSK, în vârstă de 66 de ani, nu este devansat pe lista posibililor candidați socialiști la președinție decât de premierul Manuel Valls (47%).

DSK a primit 37% din sufragii, în fața fostei candidate la președinție din 2007, Ségolene Royal (32%), primarului din Lille, Martine Aubry (28%), și fostului ministru Arnaud Montebourg (24%), în timp ce președintele Francois Hollande, încă foarte nepopular în Franța, nu a reprezentat principala opțiune decât pentru 23% dintre francezi.

Sondajul a fost realizat prin metoda cotelor între 23 și 26 iunie pe un eșantion de 1.002 persoane, reprezentativ pentru populația Franței de peste 18 ani.

În rândul simpatizanților de stânga, Strauss-Kahn, cu 45%, nu se află însă decât pe poziția a cincea.

'Datele privitoare la Dominique Strauss-Kahn sunt în mod special neașteptate', precizează șeful institutului Viavoice, François Miquet-Marty, la patru ani de la spectaculoasa sa arestare la New York, în mai 2011, sub suspiciunea de agresiune sexuală într-un hotel.

La finalul lui iunie, un sondaj al institutului Elabe pentru canalul BFMTV preciza că aproape doi din cinci francezi (38%) își doresc ca Dominique Strauss-Kahn să revină în viața publică.

Din punctul de vedere al Libération, care titrează joi 'DSK, alegătorii vor o continuare', 'nimic nu a erodat' credibilitatea sa de economist reputat.

În ultimele săptămâni, fostul șef al FMI a dat semne că este încă interesat de comunicare și afacerile publice.

Odată ce a fost întoarsă pagina într-un caz foarte răsunător, procesul Carlton, din care a ieșit exonerat de acuzația de proxenetism, DSK a deschis un cont de Twitter pe care a postat mesajul enigmatic 'Jack is back'.

Apoi, la finalul lunii iunie, el și-a expus pe Twitter punctul său de vedere despre criza greacă. Se pare că mai multe milioane de persoane au aflat despre propunerea sa către europeni de a suspenda temporar plățile Atenei, care figura într-un text de trei pagini, în engleză și franceză, cu titlul 'Să învățăm din greșeli...'

Din 2012, DSK activează în calitate de consilier internațional, întrucât tentativele sale în sectorul afacerilor bancare nu au fost încununate de succes, notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”