Franța: Numeroase televiziuni și posturi de radio, incriminate pentru modul în care au mediatizat atentatele de la Paris

Redacțiile mai multor televiziuni și posturi de radio au protestat vehement împotriva criticilor emise de Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA) din Franța cu privire la modul în care acestea au mediatizat atentatele din ianuarie de la Paris, jurnaliștii exprimându-și îngrijorarea referitor la riscul unei cenzuri care nu va face decât să alimenteze zvonuri în rețelele sociale, informează AFP.

După ce a analizat 500 de ore de programe, CSA a adresat joi avertismente pentru 36 surse media, pentru faptul că acestea au dezvăluit în timpul transmisiilor lor în direct informații sensibile și susceptibile, în opinia sa, de a pune în pericol viața ostaticilor. Avertismentele au fost însoțite de amenințări cu amenzi și cu alte sancțiuni în caz de recidivă.

"În nicio țară democratică ce s-a confruntat cu situații similare, o instanță a statului nu a mers atât de departe în dorința sa de a se erija într-un ghid tutelar", a denunțat sindicatul național al jurnaliștilor francezi, exprmându-și îngrijorarea cu privire la "călușul" care ar intenționa să fie pus în "gura redacțiilor". Mai multe posturi de televiziune și radio au denunțat într-un comunicat comun "obligarea la tăcere" din partea CSA, calificând reacția acestuia drept "atentat la libertatea de a informa".

Consiliul și-a exprimat de asemenea regretul că 13 mass-media au anunțat în direct, la 9 ianuarie, izbucnirea unor confruntări în nordul Franței între forțele de ordine și frații Kouachi, autorii măcelului din redacția publicației Charlie Hebdo cu două zile mai devreme, soldat cu 12 morți. Potrivit CSA, aceste informații ar fi putut avea "consecințe dramatice pentru ostaticii" reținuți în acel moment, în estul Parisului, de jihadistul Amedy Coulibaly, care a ucis patru oameni într-un magazin evreiesc. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

2 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

3 Procurorii dorm? / Cine-l protejează pe acest interlop politic? Deputatul PNL Vîlceanu, răzbunări de tip mafiot

4 Adrian Streinu-Cercel / Ce vedem noi astăzi este rezultatul unui malpraxis cu natura. Carantina, ineficientă la…

5 Aici puteți urmări LIVE evoluția virusului chinezesc / Sunt deja 56 de morți și peste 2000 de internați

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video