Franța trebuie să livreze navele Mistral sau să dea banii înapoi Rusiei (Moscova)

Franța trebuie să livreze navele Mistral sau să dea banii înapoi Rusiei (Moscova)

Franța trebuie să ia o decizie și fie livrează navele de război Mistral Rusiei, fie dă înapoi banii primiți, a declarat joi purtătorul de cuvânt al diplomației ruse Aleksandr Lukașevici, citat de France Presse.

'Situația este simplă: există contracte ce trebuie onorate', a declarat Lukașevici cu ocazia unei conferințe de presă. 'Dacă partea franceză are noi variante, ar trebui să discute despre acestea cu noi și nu să recurgă la metoda megafonului diplomatic', a criticat el. 'Franța trebuie să decidă. Sau să dea banii înapoi', a subliniat responsabilul.

Franța a vândut în iunie 2011 două nave Mistral pentru o sumă totală de aproximativ 1,2 miliarde de euro Rusiei. Prima navă a fost botezată 'Vladivostok', iar cea de-a doua se va numi 'Sevastopol', după marele port din Crimeea, anexată în martie de Rusia.

Este vorba de așa-numitele 'nave de proiecție și comandament' (BPC), adică nave de război polivalente ce au capacitatea de a transporta elicoptere, tancuri și chiar găzdui un stat major mobil. În planurile inițiale, prima navă urma să fie livrată la sfârșitul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie.

Dar, la începutul lunii septembrie, președintele francez Francois Hollande a pus sub semnul întrebării acordul după ce a anunțat că va lua 'la sfârșitul lui octombrie' o decizie privind livrările acestor nave 'în funcție de situație' și de starea acordului de încetare a focului de la 5 septembrie, precum și de progresul procesului de pace din regiunile separatiste din estul Ucrainei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Milionarul Costel Alecu, „devoratorul de vedete”, a fost încarcerat în SUA

2 Așa o fi?

3 Un filon de safir în valoare de 100 de milioane de dolari, cel mai mare din lume, descoperit de muncitori care…

4 Câh...

5 Rău a ajuns băbăcioiu'! / „Însoțitoarea” și-a pus telefonul pe burta lui Țiriac, la plajă, la Mamaia!