Franța: Trei din patru francezi nu îi vor candidați la prezidențiale în 2017 nici pe Hollande, nici pe Sarkozy

Trei francezi din patru (74%) nu doresc nici candidatura actualui șef al statului, François Hollande, nici pe cea a predecesorului său Nicolas Sarkozy la alegerile prezidențiale din 2017, indică un sondaj Odoxa pentru cotidianul Le Parisien, dat publicității sâmbătă, transmite Reuters.

Conform sondajului, 84% dintre respondenți sunt de părere că nu există o înnoire suficientă a clasei politice, o opinie împărtășită atât de simpatizanții stângii (85%), cât și de cei ai dreptei (91%).

Ca soluții, 86% se declară pentru interzicerea cumulului de mandate, 81% împotriva exercitării unor mandate elective mai mult de 10-15 ani, 73% pentru obligativitatea ca pe listele partidelor să se afle un număr minim de angajați din sectorul privat, iar 70% sunt favorabili impunerii unei vârste limită pentru candidați.

Nemulțumirea francezilor nu îl scutește pe niciunul dintre politicienii de prim-plan din acest moment, cu excepția lui Alain Juppé, fost prim-ministru de dreapta, pe care 52% dintre intervievați l-ar dori candidat în 2017, față de 42% ostili acestei eventualități.

Din generația de politicieni în ascensiune, actualul ministru al economiei, Emmanuel Macron, este cel care întrupează cel mai bine înnoirea clasei politice pentru 55% dintre francezi, înaintea lui Marion Maréchal-Le Pen, deputată a Frontului Național (43%), și a fostului ministru Bruno Le Maire (36%), membru al partidului de dreapta Republicanii.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.042 persoane, în perioada 23-24 decembrie 2015.

AGERPRES www.agerpres.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Urmează două rețineri la vârful politicii...

2 BREAKING CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor p…

3 Asta se lasă cu pușcărie! / DOCUMENTUL care confirmă că la Sectorul 1 s-au găsit în urne mai multe buletine de v…

4 Ca-n filme! Ea este consiliera PNL care l-a prins pe omul lui Tudorache cu procesele verbale moșmondite!

5 ȘOC la vârful UE! Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia! Premierul Olandei încalcă în premieră un tabu …