Franța/alegeri: Succes istoric pentru extrema dreaptă la alegerile regionale

Franța/alegeri: Succes istoric pentru extrema dreaptă la alegerile regionale

Frontul Național (FN, partid de extremă dreapta) s-a clasat în frunte, duminică, în cel puțin șase din cele 13 regiuni, la primul tur al alegerilor regionale din Franța, unde a înregistrat un scor record între 27,2% și 30,8%, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, scrie AFP.

FN a devansat net opoziția de dreapta și pe socialiștii președintelui François Hollande în trei regiuni cheie: în nord (Nord-Pas-de-Calais-Picardia), unde s-a prezentat președinta acestuia, Marine Le Pen, în sud-est (Provence-Alpi-Coasta de Azur), unde este condus de nepoata sa Marion Maréchal Le Pen, și în est (Alsacia-Champagne-Ardennes-Lorena), cu strategul partidului, Florian Philippot.

Marine Le Pen a obținut în regiunea sa între 40,3% și 43% din voturi, în fața opoziției de dreapta (24 până la 25%) și a socialiștilor (între 18 și 18,4%), potrivit estimărilor.

Nepoata sa Marion Maréchal-Le Pen a reușit un scor mai bun decât mătușa sa: ea este creditată cu 41,2% până la 41,9% din voturi, cu mult în fața dreptei (între 24 și 26%) și a Partidului Socialist (între 15,8 și 18,1%).

În total, 44,6 milioane de alegători au fost chemați la urne. Al doilea tur este prevăzut să aibă loc la 13 decembrie. Rata participării la vot a fost duminică de aproximativ 50%, un serios progres în comparație cu scrutinul regional din 2010, marcat de un puternic absenteism.

Pe plan național, "se pare că suntem de departe primul partid din Franța, cu mai multe procente în fața alianței Republicani-centriști", și-a exprimat mulțumirea vicepreședintele Frontului Național Florian Philippot.

Partidul Socialist la putere a condus până în prezent aproape toate regiunile. În al doilea tur va putea păstra numai trei sau patru regiuni.

Creditat cu o victorie detașată înainte de atentatele de la Paris, partidul Republicanii al fostului președinte de dreapta Nicolas Sarkozy a văzut intențiile de vot îndreptându-se în ultimele săptămâni spre Frontul Național.

La trei săptămâni după atentatele de la Paris (130 de morți și sute de răniți), revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, măsurile de securitate au fost întărite în jurul secțiilor de votare, în cadrul stării de urgență. Polițiști și militari patrulează înarmați mai ales pe străzile din capitala țării.

Mai puțin cunoscute alegătorilor, competențele celor 13 regiuni se întind de la administrarea liceelor la ajutorul pentru întreprinderi trecând prin transportul public.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...