FRONTEX atrage atenția asupra riscului ca jihadiști cu pașapoarte false să intre în Europa printre imigranți

Numărul mare de refugiați care intră în Europa reprezintă un risc la adresa securității, războiul civil din Siria făcând dificilă verificarea autenticității pașapoartelor din această țară, a tras atenția duminică Fabrice Leggeri, șeful agenției europene de gestionare a frontierelor, FRONTEX, relatează Reuters.

Sute de mii de persoane care fug de război și de sărăcie din țări precum Siria și Irak au ajuns în Europa în acest an. După atacurile din noiembrie de la Paris, a crescut îngrijorarea că militanți islamiști ar putea intra neidentificați în Europa prin infiltrarea în afluxul de imigranți.

"Afluxul mare de persoane care intră în prezent în Europa fără a fi verificate reprezintă, bineînțeles, un risc la adresa securității", a declarat Fabrice Leggeri pentru publicația germană Welt am Sonntag, adăugând totuși că ar fi greșit ca toți refugiații să fie priviți ca 'potențiali teroriști'.

La Paris, lângă trupul neînsuflețit al unuia dintre atacatori a fost găsit un pașaport sirian, iar amprentele sale s-au potrivit cu cele ale unei persoane care a fost înregistrată ca ajungând în octombrie în Grecia, principala poartă de intrare pentru refugiați și imigranți.

Șeful FRONTEX a spus că într-o țară care trece printr-un război civil ca Siria, nimeni nu poate garanta că "documente care arată reale sunt cu adevărate emise de o autoritatea oficială sau sunt folosite cu adevărat de posesorul lor de drept".

Țările europene au făcut schimb între ele cu o listă cu pașapoarte siriene și irakiene dispărute și despre care există temeri că ar putea fi completate cu date false și folosite de diverse persoane pentru a călători în Europa sau în altă parte, au precizat diplomați la începutul lunii decembrie.

Potrivit unuia dintre acești diplomați, lista conținea numere de la mii de pașapoarte reale necompletate, care erau ținute în birouri guvernamentale din zone din Siria și Irak care între timp au fost capturate de grupări islamiste, inclusiv de Statul Islamic.

Welt am Sonntag relatează că, potrivit serviciilor secrete occidentale, militanți ai Statului Islamic au procurat probabil zeci de mii de pașapoarte reale după ce au preluat controlul asupra autorităților locale din regiuni din Siria, Irak și Libia. Ei ar fi confiscat de asemenea dispozitive folosite pentru a produce documente de identitate.

Potrivit publicației citate, care nu își menționează sursele, gruparea Statul Islamic derulează un trafic intens cu pașapoarte, care se vând cu prețuri cuprinse între 1.000 și 1.500 de dolari pe piața neagră.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …

2 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

3 Situația în exit-poll-uri la ora 16.30: PNL va înregistra un scor național fără precedent! Nicușor Dan-41%, Fi…

4 LIVE Alegeri Primăria București / Prezența la vot în București, cu 4 puncte mai mare decât în 2016 la ora 19

5 VIDEO Scandal cu pesediști agresivi! Priviți, haidamacii care-au însoțit-o pe Firea la vot i-au îmbrâncit pe c…