Furtună în Filipine: Papa și-a scurtat pelerinajul pe o insulă, iar un avion guvernamental a ieșit de pe pistă

Furtună în Filipine: Papa și-a scurtat pelerinajul pe o insulă, iar un avion guvernamental a ieșit de pe pistă

Papa Francisc a fost nevoit să-și scurteze sâmbătă, din cauza furtunii, pelerinajul pe o insulă din centrul Filipinelor devastată în 2013 de un taifun ucigaș, ce a lăsat în urmă mii de morți sau dispăruți, relatează France Presse.

După oficierea unei slujbe sub o ploaie puternică și o scurtă întâlnire cu supraviețuitori ai taifunului, papa s-a întors la Manila, unde va ține liturghia de duminică în fața a milioane de credincioși.

Francisc nu a renunțat la niciunul din angajamentele prevăzute în orașul Tacloban de pe insula Leyte (650 km. de Manila), dar a redus considerabil timpul consacrat interlocutorilor săi, pentru a evita ca delegația să fie surprinsă de furtuna tropicală Mekkhala, care urmează să ajungă la sfârșitul după-amiezii pe coasta de est a Filipinelor.

Anunțând că trebuie să plece mai repede decât era prevăzut, papa și-a cerut iertare afirmând că acest lucru îl întristează cu adevărat, conform AFP.

Tacloban a fost în 2013 epicentrul super-taifunului Haiyan, care s-a manifestat prin cele mai puternice rafale de vânt înregistrate în lume. Taifunul a făcut peste 7.350 de morți și dispăruți și a provocat pagube materiale imense, într-o regiune bazată de agricultură și pescuit, dintre cele mai sărace ale arhipelagului filipinez. În zonă trăiesc aproximativ 14 milioane de persoane, reprezentând 15% din populația țării. Milioane dintre ei nu au nici case, nici mijloace de subzistență și riscă în mod deosebit să fie expuse în cazul unor viitoare furtuni majore.

Papa Francisc a recunoscut că îi lipsesc cuvintele pentru a-i consola pe acești oameni. "Nu știu ce să vă spun (...). Tot ce pot face este să păstrez tăcerea și să merg cu voi în inima mea tăcută", a spus el, citat de AFP.

Stilul său direct și cald, mesajele sale cu privire la inegalități și devotament, la importanța legăturilor de familie contribuie la popularitatea sa în arhipelag, unde 80% din cele 100 de milioane de locuitori practică un catolicism extrem de devotat, comentează agenția franceză de presă.

Papa s-a erijat vineri într-un apărător al modelului tradițional al familiei, cerând filipinezilor să reziste împotriva "colonialismului ideologic" și "prezentărilor confuze ale sexualității și căsătoriei", un mesaj de sprijin pentru episcopii filipinezi conservatori care sunt contra legalizării avortului și căsătoriei între homosexuali.

"Fiecare amenințare împotriva familiei este o amenințare împotriva societății", a spus el, cerând familiilor, referitor la avort, să fie "lăcașuri sfinte ale respectului pentru viață, de la concepere și până la moartea naturală".

Această a doua călătorie papală în Asia, după cea făcută în Coreea de Sud anul trecut, este menită să încurajeze o regiune considerată de Vatican drept un teren de viitor pentru catolicism.

Punctul culminant al vizitei sale în Filipine va fi slujba de duminică în parcul Rizal din Manila, în pofida previziunilor meteorologice sumbre, unde este așteptat un număr record de credincioși.

În momentul plecării sale din Tacloban spre Manila, un avion ce transporta colaboratori ai președintelui filipinez, Benigno Aquino, a ieșit de pe pistă în timp ce se pregătea să decoleze, la puțin timp după decolarea aparatului în care se afla papa. Accidentul a survenit în condiții meteorologice nefavorabile, dar nu s-a soldat cu răniți, potrivit unui înalt responsabil al guvernului aflat la fața locului, citat de postul de radio DZMM.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…