Germania: 60 de parlamentari din blocul conservator al Angelei Merkel se opun direcției cancelarului asupra Greciei

Germania: 60 de parlamentari din blocul conservator al Angelei Merkel se opun direcției cancelarului asupra Greciei

Un total de 60 de parlamentari din cei 311 membri ai blocului conservator al cancelarului Angela Merkel au votat împotrivă sau s-au abținut marți în cursul unui vot de testare asupra unui al treilea plan de salvare pentru Grecia înaintea unui vot în parlament, au declarat participanți pentru agenția Reuters.

Reprezentând cu toate acestea un sprijin important pentru Merkel, votul de testare arată că ar putea fi mai puțini rebeli în timpul votului de miercuri al blocului ei asupra pachetului de 86 de miliarde de euro (95 miliarde dolari). Ziarul Bild a relatat că până la 120 din deputații ei ar vota împotrivă sau se vor abține.

Votul de testare — fără caracter obligatoriu — a arătat marți 56 de voturi "nu" și 4 abțineri. Aceasta înseamnă mai puțini decât 65 de parlamentari din tabăra ei conservatoare care au rupt rândurile luna trecută și au refuzat să sprijine negocierile asupra planului de salvare, notează Reuters.

Germania este cel mai mare creditor al Greciei. Aprobarea parlamentului, cerută de lege, este vitală pentru că, cu parlamentari sceptici exprimând rezerve publice față de eforturile de salvare a Greciei, trimite un semnal important în Europa.

Merkel și ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble, în ciuda unor îndoieli anterioare, și-au îndemnat colegii din parlament creștin democrați (Uniunea Creștin-Democrată — CDU) și din Uniunea Creștin-Socială (CSU) să voteze "da" asupra măsurii.

"A fost un lucru bun să se adopte o atitudine dură față de Atena", a declarat Merkel deputaților, potrivit unor conservatori care au luat parte la întâlnirea cu ușile închise.

Schaeuble a afirmat că sprijină al treilea plan de ajutor "cu o convingere completă", potrivit acestor surse. El le-a spus de asemenea că este sigur că Fondul Monetar Internațional, a cărui aprobare este văzută de mulți parlamentari ca o garantare a punerii în aplicare riguroase a obiectivelor bugetare și de reformă, va lua parte.

Klaus-Peter Willsch, un disident cheie, a declarat: "Ni s-a promis același lucru atât de des dar întotdeauna nu a fost așa".

Sprijinul altor partide, inclusiv social-democrați (SPD), partenerul mai mic de coaliție al lui Merkel, și Verzilor din opoziție înseamnă că aprobarea nu este pusă la îndoială. Dar o revoltă a unui mare număr de aliați ai ei ar fi dăunătoare pentru Merkel, mai notează Reuters.

Parlamentarii și-au întrerupt marți vacanța pentru a dezbate al treilea plan de salvare pentru Grecia înainte de a-l aproba.

Schaeuble, care a declarat luna trecută parlamentului că discuțiile asupra unui al treilea plan de ajutor sunt o "ultimă încercare" de a rezolva criza din Grecia, și-a exprimat sprijinul pentru acest pachet înaintea votului de miercuri și a notat că Atena este gata de reforme.

Multe figuri de rang înalt din coaliția la putere au fost de acord. Dar o minoritate semnificativă din rândul conservatorilor lui Merkel se opune deschis planului și o rebeliune în creștere ar putea să o încurce.

Dezbaterea a devenit tot mai aprinsă și după ce Volker Kauder, șeful blocului conservatorilor în parlament, și-a amenințat cu represalii colegii la începutul acestei luni dacă se vor răzvrăti și vor vota contra planului de salvare.

Schaeuble, care a susținut luna trecută că Grecia ar trebui să ia în considerare o "ieșire temporară" din zona euro, a căutat să consolideze sprijinul pentru planul de salvare înaintea votului de miercuri, citând o schimbare dramatică în disponibilitatea guvernului grec pentru reformă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”