Germania: Cancelarul Merkel salută contribuția imigranților sosiți prin programul 'muncitorilor oaspeți'

Cancelarul german Angela Merkel a salutat luni contribuția adusă la economia și societatea Germaniei de imigranții sosiți în țară prin programul 'muncitorilor oaspeți' ('Gastarbeiter') în primele decenii postbelice, relatează Reuters.

Vorbind la un eveniment de marcare a 60 de ani de la lansarea programului care a impulsionat economia țării, pe care a transformat-o însă într-un stat multietnic, cancelarul a insistat că familiaritatea cu mai mult decât o cultură a fost 'un plus incredibil' într-o lume tot mai globalizată.

'Mulți dintre dumneavoastră au experiențe pe care noi nu le putem oferi', a afirmat Angela Merkel în fața asistenței de 'Gastarbeiter' — mulți veniți din Turcia și din Balcani — și descendenți ai lor.

'Trebuie să învățăm, la fel ca și cei care au trăit în Germania de sute de ani, că deschiderea, curiozitatea față de alte culturi nu ne sărăcește, ci ne îmbogățește', a subliniat Merkel.

'Dacă cineva trebuie să se uite din nou în Biblie pentru că discută cu altcineva despre Coran, nici acesta nu este un lucru rău, pentru că germanii nu sunt așa de buni cunoscători ai Bibliei precum cred uneori', a continuat cancelarul, descriind integrarea drept un proces în două sensuri și o 'acomodare' reciprocă între locuitorii Germaniei și imigranți.

La scurt timp după discursul cancelarului Merkel, ministrul de interne Thomas de Maiziere a anunțat, într-o conferință de presă, că în jur de 950.000 de solicitanți de azil au fost înregistrați în Germania în intervalul ianuarie — noiembrie 2015. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD, în pragul revoltei! Se pregătește debarcarea lui Ciolacu și excluderea Gabrielei Firea!

2 VIDEO El este pușcăriașul analfabet folosit de Antena 3 să-l atace pe Nicușor Dan!

3 Marile orașe unde primarii se știu deja. Cine sunt favoriți la București, Constanța, Pitești, Bacău

4 VIDEO „Să moară mama, 25.000 de euro am luat de la PSD”. Romică Țociu se laudă cu banii primiți la negru de la…

5 Atac mizerabil al PSD la adresa Elenei Lasconi, candidată la primăria Câmpulung. Deputată PSD: „În Muscel vene…