Germania: Cancelarul Merkel salută contribuția imigranților sosiți prin programul 'muncitorilor oaspeți'

Germania: Cancelarul Merkel salută contribuția imigranților sosiți prin programul 'muncitorilor oaspeți'

Cancelarul german Angela Merkel a salutat luni contribuția adusă la economia și societatea Germaniei de imigranții sosiți în țară prin programul 'muncitorilor oaspeți' ('Gastarbeiter') în primele decenii postbelice, relatează Reuters.

Vorbind la un eveniment de marcare a 60 de ani de la lansarea programului care a impulsionat economia țării, pe care a transformat-o însă într-un stat multietnic, cancelarul a insistat că familiaritatea cu mai mult decât o cultură a fost 'un plus incredibil' într-o lume tot mai globalizată.

'Mulți dintre dumneavoastră au experiențe pe care noi nu le putem oferi', a afirmat Angela Merkel în fața asistenței de 'Gastarbeiter' — mulți veniți din Turcia și din Balcani — și descendenți ai lor.

'Trebuie să învățăm, la fel ca și cei care au trăit în Germania de sute de ani, că deschiderea, curiozitatea față de alte culturi nu ne sărăcește, ci ne îmbogățește', a subliniat Merkel.

'Dacă cineva trebuie să se uite din nou în Biblie pentru că discută cu altcineva despre Coran, nici acesta nu este un lucru rău, pentru că germanii nu sunt așa de buni cunoscători ai Bibliei precum cred uneori', a continuat cancelarul, descriind integrarea drept un proces în două sensuri și o 'acomodare' reciprocă între locuitorii Germaniei și imigranți.

La scurt timp după discursul cancelarului Merkel, ministrul de interne Thomas de Maiziere a anunțat, într-o conferință de presă, că în jur de 950.000 de solicitanți de azil au fost înregistrați în Germania în intervalul ianuarie — noiembrie 2015. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

4 De citit!

5 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români