Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Germania: După 25 de ani de la căderea ''Zidului Berlinului'', estul n-a ajuns încă la nivelul vestului (raport)

După 25 de ani de la căderea ''Zidului Berlinului'', diferențele economice dintre estul și vestul Germaniei continuă să se facă simțite, în pofida unor progrese realizate în fosta RDG, indică un raport guvernamental publicat miercuri, relatează AFP și EFE.

''În Germania reunificată din 1990, ne aflăm în fața unei provocări istorice fără precedent, restructurarea estului. Astăzi, după 25 de ani, se poate face un bilanț îmbucurător în ansamblu, dar în sectoare importante ale economiei sau pe piața muncii persistă totuși o diferență notabilă'', a subliniat Iris Gleicke, reprezentantă a guvernului în problema noilor landuri (înființate după reunificare), în cursul prezentării raportului.

''Produsul Național Brut (PNB) pe locuitor în noile landuri echivalează cu două treimi din cel din landurile din vest'', subliniază astfel 'Raportul anual privind starea uniunii germane'', precizând că, în 2013, el era de 23.585 de euro în est, față de 35.391 de euro în vest. În 1991, PNB-ul în est reprezenta doar o treime din cel din vest.

Dna Gleicke a subliniat, printre altele, că ''lipsa marilor întreprinderi continuă să fie un factor ce explică faptul că productivitatea se dovedește net mai slabă și că procesul de convergență a progresat lent în ultimii ani''.

În acest sens, raportul subliniază că anul 2013 a fost marcat de ''cea mai scăzută rată a șomajului pe piața muncii est-germane de la Reunificare''. Dar șomajul este încă ''mult prea mare'' în cele cinci landuri în cauză — Brandenburg, Meklenburg-Pomerania Inferioară, Turingia, Saxonia și Saxonia Inferioară—, cu o rată de 10,3 % în est, față de 6 % în vest.

Potrivit unei anchete a institutului de economie Info pe aceeași temă, dată publicității de asemenea miercuri, ''economia fostei RDG a înregistrat desigur o creștere de 20 %, dar cea a fostei Germanii de Vest a fost de 27 % în perioada 1995-2013''.

Printre altele, un sondaj al institutului Infratest Dimap a indicat că pentru circa 75 % dintre germanii din est bilanțul Reunificării este unul pozitiv, față de 48 % dintre cei din vest.

Conform estimărilor universitare, între 1.500 de miliarde de euro și 2.000 de miliarde de euro au fost investite în estul țării de la Reunificare, îndeosebi prin intermediul unui ''pact de solidaritate'', care se întinde până în 2019.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Ana Birchall, dată afară de la Ministerul Justiției din cauză că a vrut să desființeze Secția Special…

2 Cine este Dana Gârbovan, nominalizată de infractorii din PSD pentru funcția de ministru al Justiției. Gârbovan…

3 ALERTĂ / România, Polonia și țările baltice, declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Îm…

4 HOPA! Pesedista Dana Gârbovan trebuie să iasă din magistratură pentru a putea deveni cârpa penalilor! CCR a st…

5 Bestia Drăghici își șantaja fetița de 10 ani, ca s-o violeze: „Dacă nu te ating, mă îmbolnăvesc și mor. Vrei s…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend