Germania: După 25 de ani de la căderea ''Zidului Berlinului'', estul n-a ajuns încă la nivelul vestului (raport)

Germania: După 25 de ani de la căderea ''Zidului Berlinului'', estul n-a ajuns încă la nivelul vestului (raport)

După 25 de ani de la căderea ''Zidului Berlinului'', diferențele economice dintre estul și vestul Germaniei continuă să se facă simțite, în pofida unor progrese realizate în fosta RDG, indică un raport guvernamental publicat miercuri, relatează AFP și EFE.

''În Germania reunificată din 1990, ne aflăm în fața unei provocări istorice fără precedent, restructurarea estului. Astăzi, după 25 de ani, se poate face un bilanț îmbucurător în ansamblu, dar în sectoare importante ale economiei sau pe piața muncii persistă totuși o diferență notabilă'', a subliniat Iris Gleicke, reprezentantă a guvernului în problema noilor landuri (înființate după reunificare), în cursul prezentării raportului.

''Produsul Național Brut (PNB) pe locuitor în noile landuri echivalează cu două treimi din cel din landurile din vest'', subliniază astfel 'Raportul anual privind starea uniunii germane'', precizând că, în 2013, el era de 23.585 de euro în est, față de 35.391 de euro în vest. În 1991, PNB-ul în est reprezenta doar o treime din cel din vest.

Dna Gleicke a subliniat, printre altele, că ''lipsa marilor întreprinderi continuă să fie un factor ce explică faptul că productivitatea se dovedește net mai slabă și că procesul de convergență a progresat lent în ultimii ani''.

În acest sens, raportul subliniază că anul 2013 a fost marcat de ''cea mai scăzută rată a șomajului pe piața muncii est-germane de la Reunificare''. Dar șomajul este încă ''mult prea mare'' în cele cinci landuri în cauză — Brandenburg, Meklenburg-Pomerania Inferioară, Turingia, Saxonia și Saxonia Inferioară—, cu o rată de 10,3 % în est, față de 6 % în vest.

Potrivit unei anchete a institutului de economie Info pe aceeași temă, dată publicității de asemenea miercuri, ''economia fostei RDG a înregistrat desigur o creștere de 20 %, dar cea a fostei Germanii de Vest a fost de 27 % în perioada 1995-2013''.

Printre altele, un sondaj al institutului Infratest Dimap a indicat că pentru circa 75 % dintre germanii din est bilanțul Reunificării este unul pozitiv, față de 48 % dintre cei din vest.

Conform estimărilor universitare, între 1.500 de miliarde de euro și 2.000 de miliarde de euro au fost investite în estul țării de la Reunificare, îndeosebi prin intermediul unui ''pact de solidaritate'', care se întinde până în 2019.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Cineva și-a uitat chiloții”

4 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

5 „Am închis conturile la BCR. Nu mai colaborez cu firme austriece. Am anulat vacanța de schi în Austria cu angajații. La revedere Austria pe o perioadă…