Grecia: 25.000 de oameni au manifestat la Atena împotriva austerității

Douăzeci și cinci de mii de persoane, potrivit poliției, au manifestat sâmbătă la Atena împotriva austerității, la apelul Pame, Frontul muncitoresc, apropiat Partidului Comunist, relatează AFP.

"Nu suntem cifre, merităm condiții de viață omenești", au scandat manifestații în piața Syntagma, unde se află clădirea Parlamentului din Atena.

O mie de organizații sindicale care reprezintă sectoarele public și privat din întreaga Grecie s-au reunit sâmbătă pentru a denunța faptul că, în afara "celor 1,5 milioane de șomeri oficiali, există peste 500.000 de angajați care nu sunt plătiți de mai multe luni". "Trebuie luată decizia politică de relansare a creșterii, de redeschidere a fabricilor, de creare de locuri de muncă, de stimulare a consumului", a declarat Gregoris Papadopoulos, 45 de ani, fost salariat al fabricii Coca-Cola din Salonic (nord), închisă acum un an.

Pentru Fotini Mitsakosta, profesoară venită din Livadia (centru) pentru a manifesta în Atena, "criza nu s-a sfârșit". "Salariul meu a scăzut cu peste 40% din 2011, am datorii și nu pot plăti taxele școlare pentru copiii mei", spune ea.

Centralele sindicale elene din sistemul privat și cel public, Gsee și Adedy, au chemat la grevă generală pentru data de 27 noiembrie pentru a denunța continuarea măsurilor de austeritate incluse în proiectul de buget de stat pentru anul 2015. Proiectul, care urmează să fie prezentat în Parlament la sfârșitul lunii noiembrie, promite reduceri fiscale, dar continuă în principiu politica de austeritate și de reducere a cheltuielilor publice.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 Acest mesaj va produce un cutremur în România

3 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

4 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

5 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…