Grecia: Guvernul a trimis către parlament proiectul de lege privind măsurile de austeritate

Guvernul elen a înaintat marți după-amiază parlamentului proiectul de lege referitor la primele măsuri de austeritate cerute de partenerii europeni, transmit AFP și Reuters, citând surse parlamentare de la Atena, după acordul convenit luni, la Bruxelles, între Grecia și restul statelor din zona euro cu privire la un plan de asistență financiară pe trei ani, de peste 80 miliarde de euro.

Textul va fi examinat de comisiile parlamentare înainte de a fi supus dezbaterii și votului în procedură de urgență în noaptea de miercuri spre joi, când expiră termenul limită impus de creditori.

Prima parte a măsurilor decise la summit se referă la majorarea TVA la 23% pentru restaurante (13% în prezent) și pentru alte produse și servicii care beneficiau până acum de o taxare mai redusă.

Conform presei de la Atena, impozitul pe profitul companiilor va crește de la 26% la 29% și vor fi înăsprite prevederile vizând combatarea evaziunii fiscale. Pentru produsele de lux, TVA va crește de la 5% la 13% și va fi aplicată o taxă extraordinară pe veniturile care depășesc 500.000 de euro.

Deputații vor trebui să se pronunțe și asupra unei reforme a sistemului de pensii, care să elimine treptat pensionarea anticipată. Bruxellesul cere, de asemenea, înființarea unei autorități independente pentru controlul finanțelor publice.

O a doua serie de reforme și măsuri de austeritate va trebui aprobată până la data de 22 iulie, potrivit acordului de la Bruxelles.

Aceste măsuri controversate au provocat deja reacții puternice în interiorul partidului Syriza, al premierului Alexis Tsipras, care va fi obligat să ducă miercuri o luptă pentru a obține aprobarea parlamentului și a evita o eventuală scindare a formațiunii sale.

Un interviu cu Alexis Tsipras va fi difuzat marți seară, de ora locală 22.00 (19.00 GMT), la televiziunea publică Ert. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Experți din Coreea de Sud și China avertizează: e o mare greșeală să nu purtăm mască

2 De citit / Ce are de făcut România ca să nu ajungă în situaţia Italiei. Sfaturile unui medic român din Verona af…

3 Adevăratul ucigaș de la Suceava

4 VIDEO Ministrul Sănătății: „În acel cort de triaj, la Timișoara, era o tânără italiancă, trata pacienți români…

5 Document incendiar / PSD le-a dat 570 de milioane de euro samsarilor de drepturi litigioase! Aproape toți sunt c…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere