Grecia: O nouă conversație telefonică Tsipras-Lew

Grecia: O nouă conversație telefonică Tsipras-Lew

Premierul grec, Alexis Tsipras, a discutat din nou, duminică, la telefon cu secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, căruia i-a spus că un acord trebuie să îi "respecte pe greci", a informat o sursă guvernamentală de la Atena, potrivit AFP.

Prim-ministrul "a vorbit la telefon" cu Jack Lew și i-a spus că "pentru a obține un acord trebuie bunăvoință de ambele părți", că "Grecia a arătat că dorește un acord, dar, pentru ca acesta să fie viabil, trebuie să îi respecte pe greci și toate sacrificiile pe care le-au făcut în ultimii cinci ani", a adăugat sursa citată.

Într-un comentariu asupra acestei conversații, un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane a subliniat că Jack Lew "urmărește îndeaproape" negocierile care au loc și s-a arătat "încurajat de informațiile cu privire la unele progrese obținute, chiar dacă mai este încă mult de lucru".

Demnitarul american a "notat că Grecia a făcut mișcări substanțiale și a demonstrat voința de a aplica reforme dificile și că toate părțile trebuie să dea dovadă de suplețe".

Potrivit secretarului Trezoreriei, "restabilirea încrederii vrea să demonstreze că va fi aplicat un program și că vor exista măsuri pentru a face sustenabilă datoria Greciei".

El a reafirmat că este "în interesul major al Greciei, Europei și al economiei mondiale pentru a fi găsită o soluție constructivă care să pună Grecia pe calea reformelor necesare și a unei datorii sustenabile, dar și zona euro pe calea creșterii economice".

În ultimele săptămâni, Jack Lew a intervenit frecvent pentru a promova un acord între Grecia și creditorii săi (UE, BCE, FMI), cerând sistematic eforturi paralele de ambele părți. Pe 26 iunie, el a adus în discuție necesitatea "unei restructurări parțiale a datoriei" Atenei, propunere primită cu rezerve de numeroși europeni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...