Grecia: Președinta Curții Supreme a fost numită premier interimar până la alegerile anticipate

Grecia: Președinta Curții Supreme a fost numită premier interimar până la alegerile anticipate

Președinta Curții Supreme a Greciei, Vassiliki Thanou, a fost numită premier interimar până la alegerile anticipate, prevăzute să aibă loc în septembrie, au anunțat joi într-un comunicat serviciile președintelui Republicii Elene, Prokopis Pavlopoulos, relatează AFP. 'Depunerea jurământului de către noul premier va avea loc joi la 17.00 GMT' în timp ce noul guvern interimar va fi numit vineri, se arată în comunicat, care nu precizează data alegerilor, prevăzute a priori pentru 20 sau 27 septembrie, potrivit unor surse media.

Vassiliki Thanou, prima femeie în postul de premier în Grecia, urmează să asigure această funcție până la data desfășurării alegerilor. În vârstă de 65 de ani, Vassiliki Thanou a fost prima femeie președintă a Uniunii magistraților și procurorilor înainte de a deveni președinta Curții Supreme.
Premierul grec Alexis Tsipras și-a anunțat săptămâna trecută demisia de la conducerea guvernului și a cerut organizarea de alegeri anticipate. El a luat această decizie după sciziunea partidului său Syriza (stânga radicală), pe fondul unui nou acord convenit între Grecia și Uniunea Europeană privind un nou împrumut acordat acestei țări, în schimbul continuării măsurilor de austeritate.

După eșecul partidelor de opoziție în încercarea de a forma un guvern de coaliție, în ultimele zile, președintele țării a decis să numească un guvern interimar pentru a organiza alegeri anticipate, potrivit prevederilor Constituției.

Alexis Tsipras a exclus miercuri formarea unui guvern de unitate națională cu partidele de dreapta sau de stânga dacă nu obține majoritatea absolută. 'Nu doresc să devin un premier care cooperează cu Noua Democrație (dreapta), Pasok (socialiști) sau To Potami (centru stânga)", a subliniat el, cerând grecilor să dea majoritatea absolută partidului său. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…