Grecia sub presiune: Un ministru evocă posibilitatea unor noi alegeri

Grecia sub presiune: Un ministru evocă posibilitatea unor noi alegeri

Sub presiunea creditorilor, UE și FMI, și a partidelor de opoziție din interiorul Greciei, ministrul de interne a declarat că "dacă este necesar", noi alegeri generale ar putea fi convocate pentru a permite poporului să se pronunțe asupra politicii guvernului stângii radicale. "Cei care își imaginează că actualul guvern este o paranteză... greșesc; poporul a votat (recent) și, dacă este necesar, o va face din nou", a declarat Nikos Voutsis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul unei dezbateri aprinse în Parlament asupra decretului privind transferul fondurilor organismelor publice la Banca Greciei, o măsură adoptată pentru a contracara penuria finanțelor publice, notează France Presse.

Partidele de opoziție, în special dreapta Noua Democrație și socialiștii PASOK, au calificat decretul ca "anticonstituțional" și au acuzat guvernul că tărăgănează negocierile cu creditorii, cu riscul de a aduce vistieria statului "în impas".

Nikos Filis, purtător de cuvânt al grupului parlamentar al stângii radicale SYRIZA, la putere de trei luni și care încă se bucură de o mare popularitate, a dat asigurări că "guvernul nu dorește alegeri anticipate sau referendum".

"Ne dorim un compromis cu creditorii asupra problemelor economiei, dar în cazul în care opoziția cere legitimitatea acestui acord de către popor, nu ne temem (de alegeri)", a subliniat el.

Zona euro și-a exprimat vineri "îngrijorarea asupra progreselor limitate în discuțiile cu Grecia" în legătură cu plata ultimei tranșe de împrumut de 7,2 miliarde de euro, după o reuniune a miniștrilor de finanțe (Eurogrup). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale