Grecia/criză: Undă verde din partea Parlamentului grec pentru propunerea de acord cu creditorii

Grecia/criză: Undă verde din partea Parlamentului grec pentru propunerea de acord cu creditorii

Parlamentul Greciei, întrunit în sesiune extraordinară, a aprobat în noaptea de vineri spre sâmbătă propunerea de acord prezentată creditorilor internaționali de către guvernul premierului Alexis Tsipras, care a înregistrat însă și refuzul mai multor deputați din partidul său, potrivit AFP.

Premierul, care a făcut din acest vot o alegere de "înaltă responsabilitate națională", a obținut 251 de voturi favorabile dintr-un total de 300 de deputați pentru a merge să negocieze sâmbătă cu creditorii țării (UE, BCE, FMI) pe baza propunerii pe care o prezentase joi seara.

Zece deputați din partidul său de stânga radicală Syriza au respins propunerea, abținându-se de la vot sau, doi dintre ei, votând împotriva acestui plan de acord.

Printre cei opt absenteiști figurează trei personalități din majoritatea sa guvernamentală: ministrul energiei Panagiotis Lafazanis, ministrul delegat al caselor de asigurări sociale, Dimitris Stratoulis, din aripa eurosceptică a Syriza, precum și președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, al treilea om în stat.

Mai mulți deputați Syriza au fost absenți de la vot, între care fostul ministru al finanțelor, Yanis Varoufakis, astfel încât textul a fost adoptat cu voturile opoziției, socialiști și conservatori în special, pentru că majoritatea guvernamentală are 149 de deputați Syriza și 13 deputați ai micului partid de dreapta suveranist Anel, aceștia din urmă votând pentru propunerea de acord.

Comentatorii politici estimau sâmbătă că aceste dezangajări în cadrul majorității ar putea antrena schimbări politice, posibil, sub forma unei remanieri ministeriale.

Alexis Tsipras, pledând în favoarea pachetului de măsuri propus de guvern, a admis în fața parlamentarilor că ele sunt "dificile" și departe de promisiunile electorale ale stângii radicale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...