Gruparea Statul Islamic a revendicat atentatele de la Paris

Gruparea Statul Islamic a revendicat atentatele de la Paris

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat sâmbătă atentatele de la Paris comise vineri noaptea și soldate cu 128 de morți și 250 de răniți, relatează AFP și Reuters.

Într-o declarație oficială, gruparea jihadistă afirmă că opt luptători de-ai săi înarmați cu centuri cu explozibil și arme automate au dus la îndeplinire atacuri în diferite locuri din Paris, care au fost atent studiate.

Potrivit declarației citate, atacurile au avut ca scop să arate că Franța va rămâne o țintă a grupării jihadiste atât timp cât Parisul își continuă politicile actuale în Orientul Mijlociu.

Anterior, divizia de presă în limbi străine a grupării, Al-Hayat Media Centre, publicase un mesaj video în care le cere musulmanilor care nu pot ajunge în Siria să comită atacuri în Franța.

'Într-adevăr, vi s-a ordonat să luptați contra necredincioșilor oriunde îi găsiți — ce mai așteptați? Există arme și mașini disponibile și ținte gata de a fi lovite. Există chiar și otravă, așadar otrăviți apa și hrana a cel puțin unuia dintre dușmanii lui Allah', afirma în mesajul video un militant jihadist — care a fost identificat ca fiind Abu Maryam 'Francezul' — flancat de alți doi membri ai SI.

La zece luni după atacul de la redacția săptămânalului Charlie Hebdo, Franța este din nou în stare de șoc după un val de atentate teroriste fără precedent. Țara a fost plasată în stare de urgență și și-a închis granițele după seria de atacuri comise vineri noaptea în șase locuri diferite din Paris — de la Stade de France, situat în nordul capitalei franceze, la zona centrală din apropierea Pieței Republicii.

AGERPRES/(AS — editor: Tudor Martalogu)
Citiți mai mult:


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale