Gruparea Statul Islamic a revendicat execuţia prin decapitare a britanicului David Haines - VIDEO

Gruparea Statul Islamic a revendicat execuţia prin decapitare a britanicului David Haines - VIDEO

Statul Islamic (SI) a revendicat sâmbătă decapitarea unui ostatic, lucrătorul umanitar britanic David Haines, în contextul în care Statele Unite îşi multiplică iniţiativele în vederea construirii unei coaliţii internaţionale împotriva grupării jihadiste ce seamănă haos în Irak şi Siria.

SI a difuzat un mesaj video în care a filamt asasinarea lui David Haines, în vârstă de 44, a anunţat centrul american pentru supravegherea site-urilor islamiste SITE.

Este vorba despre a treia execuţie de acest tip în decurs de o lună, după decapitările jurnaliştilor americani, luaţi ostatici tot în Siria, James Foley şi Steven Sotloff.

În această înregistrare video de două minute şi 27 de secunde, intitulată "Un mesaj către aliaţii Americii", gruparea jihadistă reproşează Marii Britanii că s-a alăturat coaliţiei Statelor Unite, care efectuează atacuri aeriene împotriva unor poziţii controlate de către Statul Islamic în Irak.

"Ai intrat de bună voie într-o coaliţie cu Statele Unite împotriva Statului Islamic, aşa cum a făcut predecesorul tău Tony Blair înaintea ta, urmând o tendinţă în rândul premierilor noştri britanici care nu pot să găsească curajul să le spună nu americanilor", spune călăul, cu faţa acoperită, adresându-i-se premierului David Cameron.

Călăul, care ar putea să fie acelaşi din înregistrările video ale execuţiilor americanilor James Foley şi Steven Sotloff, afirmă că această alianţă "vă va accelera distrugerea" şi va arunca cetăţenii britanici în "alt război sângeros şi care nu poate fi câştigat". De asemenea, el ameninţă cu execuţia altui ostatic britanic, care apare în înregistrarea video.

O crimă "demnă de dispreţ"

La puţin timp după difuzarea mesajului video, David Cameron a reacţionat denunţând o "crimă demnă de dispreţ şi revoltătoare".

"Vom face tot ceea ce putem pentru a vâna aceşti asasini şi pentru ca să răspundă pentru faptele lor, indiferent cât timp va lua", a adăugat premierul, citat într-un comunicat publicat de Downing Street.

Cameron urmează să prezideze duminică dimineaţa o reuniune interministerială de criză (Cobra), se arată în comuncat.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat imediat solidaritatea cu aliatul său britanic, promiţând, la rândul său, urmărirea asasinilor britanicului şi distrugerea SI.

Angajat în domeniul umanitar din 1999, David Haines efectua prima sa misiune, pentru ONG-ul francez Acted, în calitate de responsabil cu logistica, în tabăra de refugiaţi de la Atmeh, un sat sirian situat în apropiere de frontiera cu Turcia.

Familia lui Haines i-a îndemnat pe răpitori, sâmbătă, să-l elibereze.

Fratele său, Mike Haines, a reacţionat aducându-i un omagiu fratelui său "care a fost ucis recent cu sânge rece". "Era şi este iubit de toată familia şi ne va lipsi teribil", adaugă el, citat într-un comunicat.

Anunţul execuţiei a fost făcut în contextul în care Londra îşi intensifică eforturile în faţa ameninţării SI.

Londra a anunţat marţi că va trimite mitraliere grele şi muniţie, în valoare de două milioane de euro, forţelor kurde din Irak, pentru a lupta împotriva jihadiştilor. Înaintea acestui anunţ, Marea Britanie a trimis un ajutor umanitar şi armament provenind din ţări terţe în Irak.

Cameron "nu exclude nimic" în privinţa atacurilor asupra SI, a declarat joi purtătorul său de cuvânt.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor