Gruparea teroristă nigeriană Boko Haram și-ar fi schimbat numele în Provincia Africa de Vest a Statului Islamic

Gruparea teroristă nigeriană Boko Haram și-a schimbat numele în Provincia Africa de Vest a Statului Islamic (ISWAP), potrivit ediției electronice a cotidianului britanic The Independent. Liderul grupării, Abubakar Shekau, a jurat credință luna trecută Statului Islamic, dar gruparea a continuat să acționeze sub numele său oficial de Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'awati wal-Jihad, denumirea arabă pentru 'Oameni angajați în propagarea învățăturilor Profetului și a jihadului'.

Denumirea Boko Haram, care înseamnă 'Educația occidentală este interzisă', este folosită de la formarea grupării, în 2002, când acesta era principalul ei obiectiv.

Dar, în prezent, materialele de propaganda folosite de conturile afiliate SI pe rețelele de socializare au renunțat la ambele denumiri, folosind acum ISWAP.

Imaginile difuzate prezintă combatanți ai Boko Haram înarmați și cu fețele descoperite pentru prima dată, în contextul în care, cu excepția liderului Shekau, aceștia erau până acum reticenți în a-și dezvălui identitățile.

Consolidarea legăturilor cu SI ar putea avea un impact semnificativ asupra progresului militar al Boko Haram, potrivit BBC Africa.

Gruparea, care are 15.000 de membri, potrivit Amnesty International, a suferit pierderi repetate în ultimele săptămâni, dar a ripostat sâmbătă, vizând o tabără a armatei din Niger de pe o insulă de pe Lacul Ciad.

Alături de Ciad, Camerun, Benin și Nigeria, Nigerul face parte din coaliția regională care este creditată cu preluarea controlului asupra unor teritorii cucerite de Boko Haram în Nigeria. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi! / Ciolacu, singurul invitat la Ambasada Franței care nu a purtat mască de protecție

2 Rareş Bogdan pune degetul pe rană: „Vom asista la infectări în masă și asta din cauza incoerenței și inconștie…

3 Cică imaginile acestea ar fi de azi-noapte, din Senatul României

4 „Eu o să fiu acela care o să te îngroape lângă un porc într-un mormânt de piatră! / Un dement se angajează să-l …

5 Priviți, s-au dat de gol! / Protestatarii anti-COVID s-au oprit în fața Ambasadei Rusiei ca să aplaude