Grupul de la Vișegrad respinge orice mini-Schengen, afirmă premierul ceh

Grupul de la Vișegrad respinge orice mini-Schengen, afirmă premierul ceh

Statele Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) resping ideea limitării zonei de liberă circulație în Uniunea Europeană la un număr mai mic de țări, a declarat joi premierul ceh Bohuslav Sobotka, transmite Reuters. Consensul în cadrului Grupului este că 'respingem orice mini-Schengen și dorim să ne concentrăm pe protejarea frontierelor externe', a scris pe contul său de Twitter premierul ceh Sobotka, gazda unei reuniuni la Praga a prim-miniștrilor din Grupul de la Vișegrad cu președintele sud-coreean Park Geun-hye.

Ideea reducerii numărului de state membre ale zonei de liberă circulație (în prezent 26) a fost avansată săptămâna trecută de ministrul olandez de finanțe, Jeroen Dijsselbloem.

Acesta, care este și președinte al Eurogrup, a avertizat că statele care nu sunt capabile să protejeze granițele Europei și nu își asumă participarea la preluarea de refugiați s-ar putea găsi în afara unei viitoare zone 'mini-Schengen'.

Unii oficiali central-europeni, în primul rând prim-ministrul slovac Robert Fico, au sugerat excluderea Greciei din Spațiul Schengen.

Potrivit unor diplomați europeni, suspendarea Greciei prin activarea articolului 26 din tratatul Schengen, astfel încât persoanele care sosesc în porturile și aeroporturile din această țară să fie tratate ca venind din afara zonei Schengen, ar putea fi luată în discuție la reuniunea de vineri a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 La Stampa / Elveția va refuza internarea la reanimare a bătrânilor bolnavi de coronavirus

3 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

4 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

5 VIDEO Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. …