Grupul de la Vișegrad respinge orice mini-Schengen, afirmă premierul ceh

Grupul de la Vișegrad respinge orice mini-Schengen, afirmă premierul ceh

Statele Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) resping ideea limitării zonei de liberă circulație în Uniunea Europeană la un număr mai mic de țări, a declarat joi premierul ceh Bohuslav Sobotka, transmite Reuters. Consensul în cadrului Grupului este că 'respingem orice mini-Schengen și dorim să ne concentrăm pe protejarea frontierelor externe', a scris pe contul său de Twitter premierul ceh Sobotka, gazda unei reuniuni la Praga a prim-miniștrilor din Grupul de la Vișegrad cu președintele sud-coreean Park Geun-hye.

Ideea reducerii numărului de state membre ale zonei de liberă circulație (în prezent 26) a fost avansată săptămâna trecută de ministrul olandez de finanțe, Jeroen Dijsselbloem.

Acesta, care este și președinte al Eurogrup, a avertizat că statele care nu sunt capabile să protejeze granițele Europei și nu își asumă participarea la preluarea de refugiați s-ar putea găsi în afara unei viitoare zone 'mini-Schengen'.

Unii oficiali central-europeni, în primul rând prim-ministrul slovac Robert Fico, au sugerat excluderea Greciei din Spațiul Schengen.

Potrivit unor diplomați europeni, suspendarea Greciei prin activarea articolului 26 din tratatul Schengen, astfel încât persoanele care sosesc în porturile și aeroporturile din această țară să fie tratate ca venind din afara zonei Schengen, ar putea fi luată în discuție la reuniunea de vineri a miniștrilor de interne din Uniunea Europeană.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”