Hollande cere la Moscova crearea unei 'mari coaliții' împotriva Statul Islamic; Putin, dispus să coopereze

Hollande cere la Moscova crearea unei 'mari coaliții' împotriva Statul Islamic; Putin, dispus să coopereze

Președintele francez Francois Hollande a lansat joi un apel la crearea unei 'mari coaliții' împotriva grupării Statul Islamic (SI), cu prilejul unei întrevederi la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin, care s-a declarat gata să coopereze în Siria, relatează AFP.

'Trebuie să creăm această mare coaliție împreună pentru a lovi terorismul (...), pentru ca toate țările să acționeze împotriva terorismului și împotriva DAESH (acronimul SI în arabă)', a declarat Hollande la începutul întâlnirii sale cu Vladimir Putin.

'De aceea am venit la Moscova: pentru a stabili cum putem să acționăm și să ne coordonăm pentru a lovi acest grup terorist', a adăugat șeful statului francez.

La rândul său, Vladimir Putin a afirmat că este gata să coopereze, adăugând că o coaliție este 'absolut necesară' și că pozițiile Franței și Rusiei coincid asupra necesității 'de a ne uni eforturile în lupta împotriva unui rău comun'.

Președintele francez, care continuă la Moscova o intensă săptămână diplomatică după ce s-a întâlnit succesiv cu premierul britanic David Cameron, președintele american Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel și premierul italian Matteo Renzi, i-a transmis lui Vladimir Putin că venit timpul 'să ne asumăm responsabilitățile care ne revin'.

'Trebuie să preluăm inițiativa pentru a putea desfășura acțiuni intensificate împotriva terorismului', a menționat Francois Hollande, adăugând că este necesar 'să căutăm o soluție politică în Siria'.

Rusia militează din luna iunie pentru crearea unei coaliții antiteroriste extinse din care să facă parte Iranul, Turcia și țările arabe pentru combaterea SI în Siria. Dar această propunere s-a lovit de reticența occidentalilor și țărilor arabe de a se alia cu regimul de la Damasc, care este susținut necondiționat de Moscova.

Franța a anunțat totuși în această săptămână că vrea să unească acțiunea forțelor sale cu cele ale Rusiei și SUA pentru a lupta împotriva grupării SI, după atentatele teroriste de la Paris care s-au soldat cu 130 de morți la 13 noiembrie.

Ideea de coaliție este însă pusă la încercare de doborârea, marți, a unui avion de vânătoare rus de către Turcia, țară membră a NATO și implicată în coaliția anti-SI, pe motiv că acest avion i-ar fi violat spațiul aerian, comentează AFP.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Tudor Martalogu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria