Hong Kong: Ciocniri între manifestanții prodemocrație și grupuri antiproteste

Sute de persoane, unele cu măști, bare de fier și instrumente de tăiat, au dărâmat luni bariere ridicate de manifestanții prodemocrație în centrul financiar al Hong Kong-ului, încăierându-se cu protestatarii care ocupă străzile de două săptămâni, relatează Reuters.

Șoferii de taxi, care se opun protestelor pentru că acestea le afectează afacerile, au mărșăluit de asemenea pe o stradă baricadată cu 12 mașini de taxi, cerând oprirea protestelor. Ei le-au oferit protestatarilor termen până miercuri seară să-și ridice baricadele.

Sute de polițiști au înlăturat anterior unele baricade pentru a fluidiza traficul, însă au transmis că protestatarii pot rămâne.

În câteva ore, câteva grupuri care se opun mișcării de protest au venit în locurile unde se aflau manifestanții și au încercat să-i disperseze, profitând de acțiunea anterioară a poliției de înlăturare a baricadelor.

Imediat au izbucnit ciocniri, primele de acest fel între demonstranți și membri ai grupurilor antiproteste. Manifestanții consideră însă că atacurile au fost coordonate și că în acestea ar fi fost implicate organizații criminale asiatice, notează Reuters.

Unii dintre membrii grupurilor antiproteste vorbeau dialectul mandarin, dar nu și pe cel cantonez, ceea ce sugerează că nu ar fi din Hong Kong.

În cele din urmă, poliția a separat cele două grupuri, formând o baricadă umană între ele. În final, calmul a revenit pe străzi, însă locuitorii din Hong Kong se așteaptă la noi izbucniri. Tinerii protestatari spun că vor rămâne pe străzi 'până la capăt'.

Manifestanții, majoritatea studenți, cer democrație deplină și i-au solicitat liderului din Hong Kong, Leung Chun-ying, să demisioneze, după ce Beijingul a exclus în august organizarea unui scrutin liber pentru alegerea șefului executivului local în 2015.

Demonstrațiile au escaladat la sfârșitul lunii septembrie, după ce poliția a folosit gaze lacrimogene și bastoane împotriva protestatarilor. De atunci, forțele de ordine au dat dovadă de reținere, iar prezența lor a fost minimă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 Informație / Măcelul din 10 august 2018 a avut loc la comanda lui Dragnea, cu complicitatea ministrului de Inter…

3 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț