Hong Kong: În zonele ocupate, manifestanții sunt hotărâți să rămână pe loc

Hong Kong: În zonele ocupate, manifestanții sunt hotărâți să rămână pe loc

Manifestanții din Hong Kong, somați să elibereze luni terenurile ocupate, erau relativ mobilizați la primele ore ale zilei în cartierul administrativ și nu manifestau nicio dorință de a pleca acasă.

Mai mult mii de persoane blocau în continuare principala arteră de acces în cartierul Admiralty cu ferma intenție de a rămâne pe loc până la deschiderea dialogului cu guvernul, potrivit corespondenților AFP aflați la fața locului.

"Trebuie să ne odihnim acum, pentru că vom rămâne aici toată noaptea așteptând ca poliția să atace. Va fi o luptă îndelungată", a declarat Ken Chung, un student în vârstă de 20 de ani cu fața acoperită de o mască.

Manifestanții s-au strâns pe o autostradă interioară din apropierea birourilor șefului executivului, care le-a cerut să degajeze accesul în zonă pentru a permite celor 3.000 de salariați să își reia activitatea după o săptămână de vacanță din cauza manifestațiilor și a două zile de sărbătoare.

În grupuri mici, manifestanții se odihneau, ascultau discursurile cetățenilor anonimi sau ale militanților, verificau ultimele informații pe telefoanele mobile, indiferenți în fața curioșilor sau a turiștilor plimbându-se între punctele de prim-ajutor sau de aprovizionare cu alimente instalate sub corturile uriașe.

În mijlocul autostrăzii a fost ridicată o imensă statuie din plăci de lemn, reprezentând un om cu o umbrelă, accesoriu devenit emblema mișcării prodemocrație.

Mai jos, bariere și un cordon de polițiști blocau accesul la sediul guvernului.

Occupy Central, principala coaliție a mișcării prodemocrație, a făcut cunoscută în cursul serii decizia studenților, vârful de lance al protestelor, de a elibera o arteră rutieră și o pasarelă care duc spre această clădire, însă organizațiile de studenți au dezmințit anunțul imediat. Șoseaua a fost eliberată pentru scurt timp după votul manifestanților care o blocau în acel moment, dar a fost reocupată de alți protestatari.

Șeful executivului local, Leung Chun-ying, căruia manifestanții îi cer demisia, fiind considerat o marionetă a Beijingului, a atras atenția asupra hotărârii autorităților de "a lua toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii publice" și a elibera zonele ocupate. Totuși, el nu a amenințat direct protestatarii că îi va împrăștia dacă nu se supun ordinelor.

De altfel, luni dimineață, puțini manifestanți considerau iminentă o intervenție a forțelor de ordine, iar numărul redus de polițiști din împrejurimile Admiralty părea pentru moment să le dea dreptate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…