Hugo Chavez, mort cu două luni înainte de anunțarea decesului său

Hugo Chavez, mort cu două luni înainte de anunțarea decesului său

Ex-președintele Venezuelei, Hugo Chavez, ar fi decedat în 30 decembrie 2013, potrivit declarației fostului șef al securității acestuia, citat de publicația franceză Le Figaro.

Fostul șef al securității lui Hugo Chavez, Leamsy Salazar, refugiat în prezent în SUA, a declarat unor responsabili americani că guvernul venezuelean ar fi ascuns moartea fostului președinte, înainte de a o anunța oficial lumii întregi, în 5 martie 2013.

Această dezvăluire a fost reluată miercuri, pe Twitter, de fostul ambasador panamez la Organizația Statelor Americane (OSA) și opozant regimului bolivarian, Guillermo Cochez.

Guillermo Cochez, pentru care Venezuela este o 'democrație bolnavă', denunță astfel un secret de stat care ar fi fost orchestrat cu scopul de a se asigura tranziția între Hugo Chavez și succesorul său, Nicolas Maduro. Alt motiv invocat a fost acela de a se adopta vreo 10 decrete între lunile decembrie 2012 și martie 2013, ca fiind semnate de Hugo Chavez.

După anunțarea morții președintelui în martie 2013, noul lider proclamat al mișcării bolivariene, Nicolas Maduro, a devenit președinte interimar al țării, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale în 14 aprilie cu 50,6 % din voturi.

La timpul respectiv, în săptămânile care au urmat anunțului despre moartea șefului statului venezuelean au circulat intens zvonuri și dezmințiri referitoare la cauzele decesului său. Multă lume se întreba în special care este diagnosticul medical al defunctului, speculațiile mergând până la contestarea tezei curente potrivit căreia Hugo Chavez ar fi sucombat de cancer.

Aceste declarații-șoc despre moartea lui Hugo Chavez tind în prezent să fragilizeze legitimitatea guvernului venezuelean, care trebuie să facă față — între altele — unei crize economice provocate de prăbușirea prețului petrolului pe plan mondial. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Românca ucisă de rechin în Egipt lipsea de două zile din hotelul de 5 stele în care era cazată

2 Totul se petrece în sectorul românesc al Mării Negre / Priviți, americanii și NATO stau cu ochii pe ruși ca pe butelie

3 Un propagandist al Kremlinului se plânge că rușilor li se scuipă în cafea, când frecventează restaurantele din Europa

4 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au început să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei

5 Șeful armatei SUA / În mod clar, China își construiește capacitatea de a ataca Taiwanul