Imaginea de om integru a premierului Valls, spulberată de folosirea avionului guvernului pentru o distracție personală

Imaginea de om integru a premierului Valls, spulberată de folosirea avionului guvernului pentru o distracție personală

Premierul francez Manuel Valls trece de câteva zile printr-o perioadă dificilă după declanșarea unui scandal provocat de deplasarea sa cu un avion guvernamental la Berlin, unde a asistat împreună cu cei doi copii ai săi la finala Ligii Campionilor la fotbal, consemnează AFP.

Călătoria cu avionul Falcon, ce ar fi costat între 12.000 și 15.000 de euro, a stârnit o polemică ce continuă să se inflameze și care știrbește imaginea de om integru și auster pe care și-a construit-o actualul șef al executivului de la Paris.

El s-a apără invocând 'pasiunea' pentru fotbal și 'momentele de relaxare' la care are dreptul, având în vedere munca sa grea. Și președintele Adunării Naționale franceze, Claude Bartolone, membru tot al Partidului Socialist din care face parte și Valls, a sărit în apărarea acestuia din urmă vorbind despre 'datoria' prim-ministrului de a fi 'alături de mișcarea sportivă' și 'tentația tatălui prim-ministru care nu poate să-și vadă copiii în fiecare zi'.

Dar presa franceză nu pare convinsă de aceste argumente, așa că ea se arată foarte severă. 'Imensa gafă', titrează pe prima pagină cotidianul Le Parisien, care-i amintește lui Valls că francezii se luptă cu 'criza și șomajul'. 'Greșeală' — este titlul ales deopotrivă de Le Monde și Liberation, ambele publicații atrăgând atenția în editorialele de marți că acest pas greșit al premierului riscă să alimenteze neîncrederea oricum foarte mare a francezilor față de clasa politică.

Cât despre opoziția de dreapta, aceasta s-a dezlănțuit pe Twitter și în mass-media împotriva unui prim-ministru care a pierdut 'simțul realității', cerându-i totodată acestuia să achite din buzunar costul respectivei deplasări.

Totuși, în timpul sesiunii de marți din Adunarea Națională, dedicată întrebărilor adresate guvernului, deputații opoziției s-au abținut să supraliciteze evenimentul, ei temându-se de un efect de bumerang, întrucât și trei miniștri ai fostului președinte conservator Nicolas Sarkozy au fost acuzați de călătorii foarte costisitoare cu avionul plătite din bani publici.

Este vorba mai ales de fostul secretar de stat pentru cooperare, Alain Joyandet, care a fost nevoit să-și dea demisia după ce s-a aflat că a cheltuit 116.500 de euro din fondurile guvernamentale pentru a închiria un avion privat pentru o deplasare la o conferință în Martinica. Sarkozy însuși a fost acuzat luna trecută că a închiriat un avion privat pentru o deplasare între Paris și Le Havre, deși distanța dintre aceste orașe este mai mică de 200 de kilometri.

Dar dincolo de elementele polemice, episodul a condus și la apariția a numeroase glume. Astfel, o companie care închiriază autoturisme a publicat în presă un anunț în care îi oferă premierului serviciile sale: 'Domnule Valls, evitați turbulențele, mai bine închiriați o mașină de familie'. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Așa o fi?

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!