Imaginea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord, a fost retrasă de pe bancnota de 5.000 de woni

Imaginea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord, a fost retrasă de pe bancnota de 5.000 de woni

Imaginea lui Kim Il-sung a fost îndepărtată de pe bancnota cu cea mai mare valoare din Coreea de Nord, de 5.000 de woni, o acţiune care ar avea ca scop consolidarea poziţiei de lider a nepotului său, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

Kim Il-sung (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Autorităţile nord-coreene au început să înlocuiască bancnotele de 5.000 de woni cu unele noi, potrivit unor surse din interiorul ţării. Măsura nu reprezintă o redenominare a monedei, de tipul celei implementate în noiembrie 2009, ci este mai degrabă o înlocuire, măsura vizând doar bancnota de 5.000 de woni.

Informaţia este cu atât mai surprinzătoare cu cât noua bancnotă nu mai conţine portretul lui Kim Il-sung, care a fost prezent timp de decenii pe această bancnotă cu cea mai mare valoare din ţară, aflată în prezent în circulaţie. Noua bancnotă are pe faţă imaginea casei din Mankyungdae unde propaganda oficială susţine că s-a născut Kim, iar pe spate imaginea centrului de expoziţie de pe Muntele Myohang.

Îndepărtarea portretului "preşedintelui etern" în acest moment este dificil de înţeles, cu atât mai mult cu cât nepotul lui şi actualul lider al ţării, Kim Jong-un, l-a imitat în mod deliberat pe Kim Il-sung încă de la preluarea puterii, în 2011, de la zâmbet, la frizură şi chiar discurs.

Totuşi, această mişcare ar putea să aibă ca scop să arate populaţiei că Kim Jong-un se află acum în poziţia de a conduce în nume propriu, preluând controlul asupra forţelor armate, a administraţiei şi cadrelor de partid şi punând în aplicare propriul sistem.

De asemenea, eliminându-l pe Kim Il-sung de pe bancnotă şi înlocuindu-l cu o imagine mai puţin propagandistă, Coreea de Nord ar putea să vrea să se declare o ţară care se dezvoltă "normal" din punct de vedere economic. "Kim Jong-un urmăreşte rezultate economice. El se îndepărtează de era Kim Il-sung/Kim Jong-il în care accentul era pus pe industria grea, pentru a se concentra pe lucruri precum apartamente pe strada Changjeon, parcul acvatic Munsu şi staţiunea de schi Masikryong. El nu poate să îl renege pe Kim Il-sung oficial, dar poate schimba lucrurile pentru a-şi intensifica imaginea de lider", afirmă un expert sud-coreean sub acoperirea anonimatului.

Totuşi, surse din interiorul Coreei de Nord au declarat că este posibil să fie introdusă în circulaţie bancnota de 10.000 de woni, iar aceasta să conţină portretul lui Kim Il-sung.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Interlopul Cătălin Mavrichie, asasinul lui „Caiac”, va fi eliberat condiționat după 13 ani de detenție

3 Cum își amenințau victimele interlopii Kiss și Gumi / Amănunte terifiante

4 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

5 Român prins după zece ani, graţie unui hamburger lăsat la locul faptei. A fost depistat cu ajutorul probei ADN