Imigranți: "Fortăreața Europa" îi costă mult pe contribuabilii din UE (anchetă)

Imigranți: "Fortăreața Europa" îi costă mult pe contribuabilii din UE (anchetă)

Țările Uniunii Europene au cheltuit 11,3 miliarde de euro cu începere din 2000 pentru a-i repatria pe imigranții ilegali și 1,6 miliarde de euro pentru a asigura protecția granițelor Europei, dezvăluie o anchetă realizată de un grup de jurnaliști europeni, publicată joi în 16 țări, relatează AFP.

Ancheta este publicată într-un moment în care se poartă discuții aprinse în rândul UE cu privire la un plan de acțiune pentru a întări lupta contra imigrației clandestine și a primirii refugiaților și solicitanților de azil.

Statele membre sunt unanime pentru accelerarea repatrierii imigranților ilegali și divizate în ce privește asistența oferită Italiei și Greciei, două țări ale căror sisteme de primire sunt sufocate de sosirea imigranților.

Cum să se organizeze repatrierea imigranților ilegali? Chestiunea este de mai mulți ani punctul vulnerabil al politicilor europene în domeniul imigrației. "Rata repatrierii imigranților ilegali a fost de 33% în 2014", a subliniat marți comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos.

Or, statele membre cheltuiesc sume uriașe pentru repatrierea lor: 11,3 miliarde de euro cu începere din anul 2000, potrivit anchetei. Expulzarea unui imigrant costă în medie 4.000 de euro, din care jumătate sunt pentru transport.

La rândul lor, imigranții au plătit 15,7 miliarde de euro pentru drumul spre Uniunea Europeană, precizează această anchetă, prezentată ca rezultatul a șase luni de muncă a 20 de jurnaliști, statisticieni și programatori din 16 țări europene.

În 2014, peste 600.000 de imigranți au cerut azil în Uniunea Europeană.

Din ianuarie până în mai 2015, peste 100.000 de imigranți au traversat Marea Mediterană, iar 1.865 s-au înecat, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).

De asemenea, cetățenii europeni sunt nevoiți să contribuie la finanțarea protecției frontierelor: 1,6 miliarde de euro cu începere din 2000, principalii beneficiari fiind marile grupuri industriale specializate, ca Airbus, Finmeccanica și Thales, subliniază ancheta.

Barierele de garduri instalate pentru a apăra enclavele spaniole Ceuta și Melilla în Africa de Nord costă 10 milioane de euro anual pentru întreținerea lor, afirmă documentul. Gardul de la granița dintre Grecia și Turcia îi costă în fiecare an peste șapte milioane de euro pe contribuabilii greci.

Comisia Europeană contribuie la finanțarea centrelor de primire a solicitanților de azil și a măsurilor de protecție a frontierelor.

Pentru perioada 2014-2020, în bugetul UE sunt prevăzute 3,1 miliarde de euro pentru Fondul destinat azilului, migrației și integrării (AMIF), iar 3,8 miliarde de euro pentru Fondul pentru securitate (ISF), precizează Comisia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”