În pofida acordului de retragere a armelor grele, rebelii continuă tirurile în Donețk; lupte crâncene lângă Mariupol

În pofida acordului de retragere a armelor grele, rebelii continuă tirurile în Donețk; lupte crâncene lângă Mariupol

Insurgenții proruși nu au oprit complet tirurile în estul Ucrainei, în pofida acordurilor convenite de cele două tabere cu privire la retragerea armelor grele începând de duminică, susține serviciul de presă al trupelor guvernamentale ucrainene angrenate în zona de conflict din Donbas, pe pagina sa de Facebook, potrivit mass-media de la Kiev.

"Rebelii sunt deosebit de activi în zona Donețkului.Localitatea Peski se află de câteva zile sub focul intensiv al inamicului.

Tiruri cu lansatoare de rachete multiple Grad s-au înregistrat de două ori în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar din mortiere și artilerie s-a tras în trei rânduri în decursul nopții trecute", menționează serviciul de presă, indicând că ținte ale separatiștilor au fost de asemenea localitățile Vodianoe, Tonenkoe și Avdeevka.

Insurgenții au încercat totodată să pornească un asalt asupra pozițiilor ucrainene în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în localitatea Șirokino, nu departe de orașul Mariupol, port strategic la Marea Azov, deținut de forțele ucrainene. "În total, în noaptea de 21 spre 22 februarie, inamicul a deschis de 12 ori focul asupra pozițiilor guvernamentale; de patru ori cu lansatoare de rachete Grad; de cinci ori cu tunuri de artilerie și mortiere", conform serviciului de presă al armatei ucrainene.

În pofida armistițiului intrat în vigoare la 15 februarie, rebelii au încercat din nou duminică dimineață să captureze localitatea Șirokino, care le-ar deschide calea spre Mariupol, relatează Ukrinform.

"De dimineață (07h00) se dau lupte grele aici. La început, rebelii au tras cu mortiere grele, iar apoi au început asaltul" asupra pozițiilor ucrainene, a declarat agenției de presă citate un combatant din Garda Națională, indicând că de cel puțin trei ore se dau lupte crâncene la Șirokino.

De câteva zile, de-a lungul liniei frontului din estul Ucrainei, forțele guvernamentale au remarcat din ce în ce mai multe drone, care se presupune că ar aparține armatei ruse, întrucât rebelii susțin că nu dispun de aviație. "Un astfel de aparat (fără pilot) a fost doborât ieri (sâmbătă) în zona Starobelsk, în jurul orei 07:00 (locale)", conform aceluiași comunicat.

Ostilitățile intervin pe fondul împlinirii unui an de la revoluția proeuropeană din Ucraina, care a condus la înlăturarea președintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere.

Duminică la Kiev sunt așteptați o serie de lideri europeni, între care președintele Consiliului European Donald Tusk, președintele german Joachim Gauk, precum și liderul de la Chișinău, Nicolae Timofti, care vor participa la un "Marș al demnității", cu ocazia acestui eveniment. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...