Indiferent ce spune propaganda, Ucraina "a pierdut" - susţin veteranii Maidanului

Indiferent ce spune propaganda, Ucraina "a pierdut" - susţin veteranii Maidanului

Tristeţea a înlocuit speranţa în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev, centrul protestelor prooccidentale din iarna trecută, cu doar o zi înaintea alegerilor legislative anticipate din Ucraina.

"Ucraina a pierdut", suspină Viktor Vaşiuk, tremurând în vesta sa de piele. În Piaţa Independenţei din Kiev, centrul contestării proeuropene din iarna trecută, frigul a revenit, dar tristeţea a înlocuit speranţa cu o zi înaintea alegerilor legislative anticipate de duminică.

Indiferent ce spune propaganda, Ucraina "a pierdut", insistă acest bărbat în vârstă de 54 de ani, tocmai sosit în capitala ucraineană din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie. Pentru că nu a acceptat naţionalitatea rusă, el nu îşi poate găsi un loc de muncă.

Manifestaţiile masive pline de speranţă care au afectat toată iarna Piaţa Independenţei, cunoscută sub numele de Maidan, par a fi departe.

Cu siguranţă, contestatarii au sfârşit prin a obţine plecarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici. Dar fuga sa în Rusia a avut loc după o baie de sânge, în care peste 100 de manifestanţi au murit, iar lunile care au urmat s-au transformat într-un coşmar în Ucraina.

După pierderea Crimeei, conflictul din estul ţării, între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi a provocat 3.700 de morţi şi 800.000 de sinistraţi, potrivit ONU.

Ambianţa nu este una de sărbătoare la Kiev, în pofida victoriei anunţate a prooccidentalilor la alegerile legislative de duminică, ce ar urma să pecetluiască schimbarea de regim în Ucraina, începută după alegerea, în mai, a lui Petro Poroşenko în funcţia de preşedinte.

"După mişcarea din Maidan, oamenii s-au destins şi au crezut că totul s-a sfârşit. Nu se aşteptau să aibă un nou inamic", apreciază Viktoria Vodopianovna, angajată a căilor ferate, în vârstă de 41 de ani.

"Dacă măcar am fi putut vedea nişte progrese. În schimb, avem război", adaugă Natalia Daţkiv, în vârstă de 44 de ani.

Piaţa Independenţei are aerul unui sanctuar, cu portrete ale manifestanţilor ucişi, flori uscate şi lumânări aprinse în memoria lor.

Fotografii ale manifestaţiilor din Maidan şi ale conflictului din est sunt expuse în aer liber. Dominând piaţa, un banner imens reprezintă un cer senin pe un lan de grâu, amintind de zonele rurale ucrainene, bogate în cereale, dar şi drapelul naţional în culorile albastru şi galben. Cu litere îngroşate, se poate citi "Glorie Ucrainei", sloganul repetat la nesfârşit de opozanţii regimului lui Viktor Ianukovici şi, de la îndepărtarea sa de la putere, de prooccidentali.

Bannerul ascunde faţada înnegrită a Casei Sindicatelor, o clădire masivă din beton, sediu al contestatarilor în iarna trecută, care a ars în timpul manifestaţiilor din februarie.

Numeroşi ucraineni apreciază că Maidan, aflat deja în centrul "revoluţiei portocalii" din 2004, ar putea să se umple din nou dacă actuala putere nu îşi va îndeplini promisiunile.

"Autorităţile nu au dreptul la greşeli. Oamenii nu le vor accepta", avertizează Viktoria Vodopianovna. "Cei care luptă nu vor admite niciun pas înapoi".

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 Foarte interesante amănunte...