INFOGRAFIE Sondaj: Românii şi spaima de Rusia

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov prin care Germania şi Uniunea Sovietică au împărţit teritorii aparţinând României şi altor state din Europa de Est. Sondajul încearcă să afle în ce măsură mai este posibilă astăzi împărţirea controlului asupra României între ţări mai puternice. 34,4% din români consideră că un asemenea scenariu este încă posibil, în vreme ce 44,7% cred că nu. De asemenea, s-a înregistrat şi un număr mare de non-răspunsuri (20,9%), explicabil din perspectiva faptului că întrebarea trimite totuşi la un tip de cunoaştere istorică.

Darie Cristea, coordonator proiecte Inscop Research, nuanţează rezultatul: Cifrele trebuie analizate şi în corelaţie cu încrederea destul de mare cu care românii investesc organizaţii precum NATO, mai ales de când au început tulburările din Ucraina. De aceea spun că nu este pur şi simplu un indicator de evaluare a pericolului, ci un mecanism psihologic mai complex“.

Despre conflictul din Ucraina

În ceea ce priveşte actualul conflict din Ucraina, 67,3% din români se declară îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi, iar 30,1% sunt puţin sau deloc îngrijoraţi, în timp ce doar 0,9% nu au auzit despre situaţia din ţara vecină. 1,5% nu ştiu sau nu răspund. Înregistrăm o creştere a ponderii românilor îngrijoraţi de situaţia din Ucraina în condiţiile în care în mai 2014, corespunzător fazei de atunci a conflictului, 61,9% din români erau îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi, iar 35,7% erau puţin sau deloc îngrijoraţi. 0,8% nu auziseră de acest conflict, iar 1,6% au optat pentru opţiunea nu ştiu/nu răspund.

Legat de percepţia situaţiei din Ucraina, 42,3% din respondenţi cred că actualul conflict este rezultatul luptei pentru influenţă dintre Rusia şi statele occidentale, în timp ce 33,5% cred că are la bază dorinţa majorităţii ucrainenilor de a se rupe de influenţa rusească.

SIIL şi conflictul din Orientul Mijlociu

Prin comparaţie, raportat la celălalt eveniment geopolitic fierbinte al ultimelor luni, 44% din români sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de atacurile din Irak ale organizaţiei Statul Islamic din Irak şi Levant.

De provenienţă mai recentă, noul confict din Orientul Mijlociu se înscrie într-un format geopolitic aproape stereotipic legat de terorismul intrnaţional. 50,1% sunt deloc sau puţin îngrijoraţi de aceste evenimente. Doar 3,1% din respondenţi nu au auzit despre noul conflict din Irak.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/sondaje-inscop-alegeri-preziden-iale-2014" target="_blank">View the story "Sondaje INSCOP -Alegeri prezidenţiale 2014 " on Storify</a>]


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

2 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

3 ALERTĂ Proiect de lege scandalos inițiat de Jandarmerie: vrea să interzică acoperirea feței la mitinguri, prec…

4 VIDEO Pofteau și ei la o muie, amărâții! / Echipaj de Poliţie Locală, filmat noaptea cu o prostituată într-o par…

5 LIVE Președintele Trump anunță mobilizarea armatei pentru stoparea revoltelor și jafurilor care au cuprins Ame…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade