Întâlnire Putin-Obama: Experții ruși nu se așteaptă la o 'încălzire' a relațiilor dintre Moscova și Washington

Întâlnire Putin-Obama: Experții ruși nu se așteaptă la o 'încălzire' a relațiilor dintre Moscova și Washington

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Barack Obama se vor întâlni luni seara la New York, însă experții ruși nu se așteaptă la o 'încălzire' a relațiilor dintre cele două țări, tensionate de ceva vreme, relatează RIA Novosti.

Deși sunt de acord că în relațiile bilaterale s-au acumulat probleme care necesită clarificări din partea fiecărei țări, analiștii ruși nu se așteaptă la o 'încălzire' a relațiilor dintre Moscova și Washington în urma acestei întrevederi, ce va avea loc în marja Adunării Generale a ONU.

În 2015, contactele dintre cei doi lideri s-au limitat doar la câteva convorbiri telefonice (11 februarie, 26 iunie și 15 iulie), iar SUA mențin sancțiunile instituite împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criza ucraineană.

'Nu cred că o singură întâlnire poate rezolva ceva. Dar, în orice caz, continuarea escaladării tensiunilor (ruso-americane) nu promite nimic bun nici țărilor noastre, nici lumii întregi. Cred că atât Putin, cât și președintele american înțeleg aceasta', a opinat Aleksei Martânov, directorul Institutului rus pentru studiul statelor noi. 'Sper totuși ca multe aluzii, neînțelegeri să fie clarificate', a adăugat el.

Un punct de vedere similar este exprimat și de expertul rus în dezarmare Mihail Troețki, de la Institutul pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO). Întrevederea tete-a-tete Putin-Obama nu va duce la vreo schimbare, întrucât ambii lideri se poziționează ca șefii unor state care au divergențe și probleme, care evident trebuie discutate. 'Această întâlnire va avea loc în cheia clarificării pozițiilor, în primul rând a poziției Rusiei, deoarece Moscova este cea care a întreprins recent o serie de acțiuni susceptibile să trezească întrebări de partea americană', a mai spus Troețki.

Președinții rus și american, care vor susține câte un discurs la un interval de câteva minute unul de celălalt de la tribuna ONU, au o întâlnire oficială luni seara, prima după mai bine de doi ani. Întrevederea Putin-Obama intervine în momentul când Rusia și-a crescut sensibil prezența militară în Siria, desfășurând trupe și avioane în unul din fiefurile regimului sirian, și a anunțat că încearcă, împreună cu țările din regiune, să pună la punct o 'platformă comună' împotriva jihadiștilor ultraradicali din gruparea Statul Islamic (SI).  

Luată prin surprindere de ofensiva diplomatică rusă, Casa Albă a afirmat că ar fi iresponsabil să nu încerce să dialogheze cu liderul de la Kremlin, exprimându-se pentru o apropiere pragmatică de acesta, de la caz la caz, notează AFP.  AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului

4 Cel mai bogat israelian, miliardarul Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia. El este condamnat definitiv în …

5 VIDEO „Vino peste mine! Fără mandat îți înfig furci și topoare în inimă” / Interlopul Glonț, săltat de mascați